Erfenis als onderpand?

Mijn schoonzuster is niet ruim voorzien van het aardse slijk. Zij erfde enige tijd geleden van haar zuster, die zonder testament overleed, een aanzienlijk bedrag. De notaris heeft zijn handen vol aan het opsporen van verre neven en nichten. Al met al duurt het nog enige tijd voordat mijn schoonzuster haar deel van de erfenis op haar rekening heeft staan. Tegen die tijd kan ze zelf wel onder de groene zoden liggen. Kan zij met die erfenis als onderpand nu al vast bij de bank een lening sluiten om de rest van haar leven wat ruimer te leven? Volgens mij is dat vergelijkbaar met een lening met een huis als onderpand.

(K. van G)

Het is de geldgever die daarover beslist, maar ik denk niet dat die zo'n ongrijpbare vordering accepteert. Anders dan een tastbaar en taxeerbaar huis, eigendom van de lener, is zo'n erfenis moeilijk te taxeren en kan alsnog in rook opgaan. Bovendien kan de lener er nog niet over beschikken, en de bank dus ook niet in geval van nood.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele