Doden varkens niet meer massaal nodig

De Europese Commissie heeft gisteren voor eerst een test goedgekeurd voor vaccinatie bij varkenspest, waardoor het mogelijk is zieke van gevaccineerde dieren te onderscheiden. Hierdoor zal het bij een uitbraak van varkenspest niet langer nodig zijn varkens massaal te doden.

Onlangs werden twee zogenoemde markervaccins ontwikkeld, die het onderscheid tussen gevaccineerde en zieke dieren mogelijk maken.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) reageerde verheugd op de goedkeuring door Brussel. ,,Wij zijn hier heel blij mee, dit is precies waaraan we jarenlang gewerkt hebben'', aldus een woordvoerder. Volgens het ministerie is er nu ,,geen reden meer om massaal preventief dieren te ruimen'' bij een uitbraak van varkenspest. Minister Veerman (CDA) is een verklaard tegenstander van het massaal ruimen van dieren bij een ziekte-uitbraak. Voor het gebruik van `markervaccins' is wel per geval toestemming van de Europese Commissie nodig. Bij varkenspest (een virale infectie) zijn er geen bekende risico's voor de mens.

Volgens de EU-regels voor bestrijding van varkenspest was vaccinatie in noodgevallen al toegestaan. Maar het gebruik hiervan werd sterk geremd, omdat er nog geen goedgekeurde markervaccins waren om zieke van gevaccineerde dieren te onderscheiden. Hierdoor bestond het risico dat gevaccineerde dieren de ziekte verder zouden verspreiden. Door het gebruik van markervaccins en bloedtests is het onderscheid tussen zieke en gevaccineerde dieren nu wel mogelijk.

In 1997/1998 deed zich in Nederland, Spanje, Duitsland, België en Italië een grote uitbraak voor van varkenspest, waarbij miljoenen varkens werden geruimd. Ook de economische schade was groot.

MARKERVACCIN: pagina 15