DNA-helm beschermt beter tegen hoofdletsel

Tegen het decor van één van de klassieke confrontaties in het Amerikaanse college football, wordt vandaag een nieuwe helm geïntroduceerd. In de traditionele `Army-Navy Game' in Philadelphia, tussen de academies van de marine en het leger, dragen de spelers een hoofddeksel dat beschermt tegen zwaar hoofdletsel. De zogenoemde DNA-helm is het resultaat van een door de American football-bonden gesponsord onderzoek, dat is gedaan om de soms levenslange hersenaandoeningen in de sport te verminderen.

De quarterbacks (spelverdelers) Troy Aikman van de Dallas Cowboys en Steve Young van de San Francisco 49ers zagen in het verleden hun voorspelde glanzende carrière in het American football in rook opgaan na ruwe charges van hun tegenstanders. Zij liepen door de harde klappen ernstig hoofdletsel op en moesten voortijdig hun loopbaan als professional beëindigen. Een nieuwe helm moet er voor zorgen dat dergelijke schade in de toekomst voorkomen zal worden.

Schutt Sports ontwikkelde het laatste product van een nieuwe generatie beschermende uitrustingen. De producent ontleende de schokabsorberende technologie aan de helmen die parachutisten van de marine moet beschermen. De dempende stootkussentjes in de helm worden ook gebruikt op het dek van legerboten om bij hoge snelheden de klappen van het water op te vangen. ,,De kussentjes absorberen de schok in verschillende rijen van twee halve bollen die eruitzien als twee helften van een samengedrukte bal'', zegt een woordvoerder van Schutt Sports. ,,De klappen worden beter opgevangen dan de dikkere inhoud van een normale American-footballhelm. Toch is geen enkele helm zo schokbestendig dat een hersenschudding kan worden voorkomen.''

Ruim dertig college- en high schoolteams in de Verenigde Staten testten de helm en waren enthousiast. Een technisch adviseur vergeleek de helm met de ontwikkelingen in de auto-industrie: ,,Dertig jaar geleden was een botsing met een snelheid van boven de vijftig kilometer per uur dodelijk. Nu houd je er een gebroken enkel en schaafwonden van je airbag aan over. We moeten er alleen achter komen hoe we van de gebroken enkels en de schaafwonden afkomen.''

De manager van het universiteitsteam van Illinois was enthousiast over het nieuwe hoofddeksel voor het football: ,,De spelers gaven hoge beoordelingen. Geen enkele speler had last van blessures aan het hoofd. We maken stappen voorwaarts, maar het zal nog een aantal jaren duren voordat we weten in hoeverre de helm beter beschermt tegen hersenschuddingen.''