Berlusconi maant Spanje en Polen

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft Polen en Spanje tot meer bescheidenheid gemaand in de onderhandelingen over de Europese grondwet. ,,Beide landen hebben in zekere zin een voorrecht gehad, ik zou zeggen een afwijking, die niet overeenstemt met hun bevolkingsaantal noch met hun economische prestaties'', aldus Berlusconi tijdens een bezoek aan Tunis, om een top van leiders van Middellandse Zee landen.

Berlusconi leidt, als halfjaarlijkse voorzitter van de Europese Unie, de onderhandelingen over de nieuwe grondwet. Hij zei er niet zeker van te zijn dat het gesprek tussen de regeringsleiders, die volgende week bijeenkomen in Brussel, binnen Italië's termijn als voorzitter tot een goed einde kan worden gebracht. ,,Eén ding weet ik zeker. Als we geen goed akkoord kunnen sluiten, dan zullen we de discussie niet afronden, maar de zaak doorgeven aan het volgende [Ierse] voorzitterschap'', aldus de Italiaanse premier. Het belangrijkste geschilpunt met Spanje en Polen gaat over het stemgewicht. Beide landen vinden dat hun stem onvoldoende telt.

Berlusconi sprak nadrukkelijk het gerucht tegen dat Spanje zou worden overgehaald om het debat over het stemgewicht te laten rusten in ruil voor het aanbod aan premier José María Aznar om voorzitter van de Europese Commissie te worden. Van zo'n aanbod is ,,absoluut'' geen sprake, aldus Berlusconi.

Berlusconi heeft tot nu toe geen concessie aan Spanje en Polen willen doen. Hij liet gisteren weten verschillende alternatieven te hebben om uit de impasse te komen. ,,Ik heb verschillende oplossingen achter de hand. Er zijn diverse mogelijkheden'', zei de premier.

De Franse oud-president Valery Giscard d'Estaing, voorzitter van de conventie die het voorstel formuleerde voor de nieuwe grondwet, waarschuwde gisteren opnieuw voor aanpassing van zijn voorstel. ,,Liever geen grondwet, dan een slechte'', aldus Giscard tegen europarlementariërs in Brussel.