Barça-Real cruciaal voor Rijkaard

Coach Frank Rijkaard zal vanavond moeten voorkomen dat Barcelona voor het eerst in twintig jaar in de competitie thuis verliest van aartsrivaal Real Madrid.

Op de momenten dat het slecht gaat met een voetbalclub spreken de voorzitters vaak zo luid en duidelijk mogelijk het vertrouwen uit in de coach en de spelers. Zo ook de nieuwe preses van Barcelona, Joan Laporta. Aan de vooravond van het duel tegen aartsrivaal Real Madrid liet de advocaat weten nog voor de volle honderd procent achter het `project Rijkaard' te staan.

Laporta riep de tienduizenden socios van de Catalaanse volksclub op vooral vooruit te blijven kijken. Degenen die toch terugkijken naar de laatste twee wedstrijden zullen weinig hoop op een gunstig resultaat hebben. Barcelona kwam in het weekeinde niet verder dan een teleurstellend gelijkspel (0-0) in het eigen Nou Camp tegen Real Valladolid. Midweeks werd de ploeg van de mat gespeeld in en tegen Málaga: 5-1. `Barcelona groggy in aanloop naar klassieker', schreef de Spaanse krant El Mundo.

Voorzitter Laporta besprak de situatie van Barcelona deze week zelfs met Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez. Beiden kwamen tot de conclusie dat het verlies van Barça in het zuiden van Spanje een incident was geweest. Het was dan ook geen reden voor Laporta zijn coach Frank Rijkaard speciaal toe te spreken voor het duel met Real Madrid.

Ondertussen hebben groepen supporters van Barcelona het voorzien op de voorzitter zelf. Voor het hotel El Muntanyá, waar de selectie van de club zich voorbereidde op de wedstrijd tegen Real Madrid, kalkten boze fans leuzen als `Laporta leugenaar' en `Laporta moet weg'. De laatste paar maanden is het verzet tegen de voorzitter steeds heftiger geworden. Met name de supportersgroep `Boixos Nois' moet niets hebben van de man die een einde heeft gemaakt aan tal van privileges van de radicale fans. Laporta is echter niet van plan toe te geven.

Rijkaard kan vanavond alleen met een klinkend resultaat voorkomen dat de aanhangers van Barcelona zich ook tegen hem zullen gaan richten. De coach begint aan de wedstrijd van de waarheid met het gegeven dat zijn club sinds het seizoen 1983/1984 niet meer thuis in de Spaanse competitie verloor van Real Madrid. Bij een verlies zullen waarschijnlijk duizenden fans met witte zakdoekjes hun afkeuring ten opzichte van Rijkaard tonen. Dan helpen de opbeurende woorden van een voorzitter niet meer.

Een nederlaag zou niet alleen een mentale dreun betekenen, het zou Barcelona ook al vrijwel kansloos maken in de strijd om de landstitel. De achterstand van Barcelona is nu al tien punten op nummer twee Real Madrid. Daar komt bij dat de Catalanen knarsetandend moeten toezien hoe de sterrenformatie uit de Spaanse hoofdstad zich heeft geplaatst voor de tweede ronde van de Champions League. Barcelona is veroordeeld tot het UEFA-Cuptoernooi. Zelfs de hoofdprijs in dat toernooi telt internationaal als een troostprijs.

In de aanloop naar het duel met Real zocht de selectie van Barcelona de rust op van het Catalaanse dorpje Tona. Voor een paar honderd schoolkinderen werkte Rijkaard met zijn assistent Henk ten Cate aan het zelfvertrouwen van de ploeg die grote ster Ronaldinho moet missen. De spelers weigerden deze week na afloop van de training te praten met de Spaanse pers, omdat die in de ogen van de selectie te hard had geoordeeld na het ontluisterende verlies tegen Málaga. De voetballers van Barcelona zouden zichzelf de grootste dienst bewijzen door wraak te nemen op het veld. Als de ploeg voor het eerst in twee decennia thuis verliest, weten de Spaanse media wel raad met spelers die de pers boycotten.

    • Koen Greven