Ahold kan Disco nog niet kwijt

Ahold mag zijn Argentijnse dochter Disco nog niet verkopen. De rechter in Argentinië heeft deze week een eerder bekend geworden verkoopverbod bekrachtigd en drie potentiële kopers daarover geïnformeerd.

Ook is namens de Argentijnse belastingdienst beslag gelegd op de 236 filialen van supermarktketen Disco. Ahold sprak vorige maand nog de verwachting uit dat de Argentijnse dochter voor het einde van dit jaar zou worden verkocht.

Een woordvoerder van Ahold zei gisteren dat het concern op de hoogte was van de ,,speculatie, maar zelf niet officieel geïnformeerd'' was over de juridische acties. ,,We kunnen verder geen inhoudelijk commentaar leveren.''

Disco heeft de effectenbeurs in Argentinië afgelopen dinsdag al officieel op de hoogte gesteld van de beslaglegging. De juridische uitspraak is het gevolg van een conflict dat de Argentijnse fiscus heeft met de Ahold-dochter. Eerder dit jaar legde de fiscus Disco een naheffing op van 45 miljoen euro.

De beslaglegging komt juist op het moment dat Disco heeft aangekondigd exclusief in gesprek te zijn met de Chileense keten Cencosud, die eerder dit jaar al de voormalige Ahold-dochter in Chili, Santa Isabel, heeft overgenomen. Zolang er beslag is gelegd op de winkels, kan Ahold het Argentijnse supermarktbedrijf niet verkopen.

Intussen heeft een Argentijnse rechter deze week ook nog eens de Franse Groep Casino, de Argentijnse zakenman Francisco de Narváez en Cencosud, als potentiële kopers van Disco, geïnformeerd over het verbod op verkoop. Het verkoopverbod is een bevestiging van een eerder gedane uitspraak door een Uruguyaanse rechter. Eind vorige week rapporteerde Ahold al aan haar aandeelhouders dat het verbod mogelijkerwijs ,,de verkoop van Disco zou kunnen belemmeren''.

Het supermarktbedrijf heeft nog niet bekendgemaakt tegen welke prijs Disco van eigenaar zal veranderen. Analisten verwachten dat de supermarktketen circa 300 miljoen euro kan opleveren.

De beslaglegging is het gevolg van een slepend geschil tussen gedupeerde spaarders en rekeninghouders van banken die onderdeel waren van de Velox Group, een voormalige partner van Ahold in Zuid-Amerika die ten onder is gegaan. ,,Op deze manier kan voorkomen worden dat eventuele kopers later kunnen zeggen dat ze er niets vanaf wisten'', zegt de Argentijnse advocaat Osvaldo Blanc, die de belangen behartigt van de rekeninghouders.

Ahold, eigenaar van Albert Heijn, wil Disco en een aantal andere dochterbedrijven verkopen om zijn schuldenlast te verminderen. Begin dit jaar kwam Ahold in financiële problemen door een omvangrijk boekhoudschandaal, waarbij de winst in de VS met bijna 1 miljard euro naar beneden moest worden bijgesteld.

    • Natasja de Winter