Zorg geeft fraude te veel kans

Zorgverzekeraars moeten meer investeren in het voorkomen van fraude. Dit concludeert het bureau Compliance Methodology Consultants (CMC) in een onderzoek dat is verricht in in opdracht van het ministerie van Justitie. Minister Donner (Justitie, CDA) heeft het rapport gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd.

Er is in de zorgsector, zo stellen de onderzoekers, veel gelegenheid tot frauderen. Dat komt door de omvang van de sector, met een budget van 44 miljard euro, miljoenen transacties per jaar en honderdduizenden werknemers. In het onderzoek staan geen gegevens over de omvang van de fraude. ,,Het onderzoek is daar niet op gericht'', zegt directeur Ruimschotel van het CMC. ,,Het zijn schattingen van fraude per doelgroep, waarmee niet is gezegd dat het totale budget onrechtmatig is.''

CMC onderzocht de kwetsbaarheid van de zorgsector voor georganiseerde fraude aan de hand van 200 fraudezaken, literatuuronderzoek en gesprekken met experts. Uit het onderzoek blijkt dat er een risico van fraude ontstaat wanneer de rechtmatigheid van ingediende nota's te weinig wordt gecontroleerd. Die kunnen eenvoudig worden vervalst of dubbel worden gedeclareerd.

Ook slechte controle op het gebruik van de zogenoemde zorgpas brengt het risico van fraude met zich mee. Het invoeren van een identificatieplicht zal volgens de onderzoekers voorkomen dat medische zorg wordt geboden aan mensen die daarvoor niet of niet geheel verzekerd zijn.