Winters intermezzo

Vorig jaar begon kort na Sinterklaas een vorstperiode, dit jaar gaat de temperatuur al op de naamdag van de Sint fors omlaag. In tegenstelling tot vorig jaar zal de kou zich beperken tot een dag of vier. Het lijkt erop dat rond het midden van de komende week de temperaturen opnieuw ruim boven het vriespunt zullen komen te liggen.

Vanavond komen in de noordelijke helft van het land enkele opklaringen voor, maar vannacht is het wederom bewolkt en in het hele land gaat wat lichte regen vallen, het meest in het oosten. De regen valt op de voorste begrenzing van aanzienlijk koudere, maar ook heldere lucht, die morgenochtend vanuit het noorden ons land gaat binnenstromen. De wind wordt dan noord, later noordoost en matig tot vrij krachtig. Vanuit het noorden volgen brede opklaringen, die in de late middag ook het zuiden bereiken. Het wordt 's ochtends nog 6 tot 9 graden, maar kort na het middaguur begint het kwik al te dalen.In de avond wordt het helder en luwt de wind sterk. Er volgt een rustige en zeer koude nacht met lichte tot matige vorst. Landinwaarts wordt het lokaal min 7 graden en aan de grond is strenge vorst mogelijk. Er volgt een zonnige zondag, waarbij het kwik 's middags tot iets boven nul oploopt.

Maandag blijft het zonnig en koud met in de nacht en ochtend lichte tot matige vorst en middagtemperaturen van een paar graden boven nul. Daarna draait de wind naar zuid en wakkert aan. De kou tempert dan.