Weisglas noemt districtenstelsel Kamer `onnodig'

Voorzitter Weisglas van de Tweede Kamer vindt de invoering van een districtenstelsel `onnodig'. Dit heeft hij gisteren gezegd. Daarmee neemt de Kamervoorzitter afstand van het kabinet en zijn eigen partij, de VVD. In het regeerakkoord hebben CDA, VVD en D66 afgesproken dat vóór de volgende Kamerverkiezingen regionale vertegenwoordiging wordt ingevoerd. Minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) kwam daarop vorige week namens het kabinet met een voorstel om maximaal de helft van de 150 Kamerzetels voor vertegenwoordigers uit ongeveer 20 regio's te reserveren. Weisglas vindt Nederland daarvoor te klein. Bovendien zijn er volgens de Kamervoorzitter andere manieren om de band tussen kiezer en gekozene te versterken, zoals meer debat op hoofdlijnen in de Kamer of vrijstelling van een deel van de Kamerleden van debatten voor activiteiten in het land.