Voetbalfans moeten elkaar corrigeren

FC Utrecht gaat relschoppers bij voetbalwedstrijden harder aanpakken. De zwijgende meerderheid moet de agressieve minderheid corrigeren. Maar de harde kern wil de binnenbrandjes op de Bunnik-zijde zelf blussen.

De Bunnik-zijde is een begrip. Aan de oostkant van de Galgenwaard, het stadion van FC Utrecht, verzamelt zich van oudsher de harde supporterskern. De meest fanatieke voetbalfans zijn geliefd om hun onvoorwaardelijke steun en gevreesd om hun agressieve gedrag. Al meer dan dertig jaar vernielen ze daar stoeltjes, gooien ze met vuurwerk en scanderen ze hatelijke spreekkoren. Als het aan algemeen directeur Martin Sturkenboom ligt, is het afgelopen met het supportersgeweld.

,,We moeten het niet meer willen accepteren'', zegt de man die zich ook verdienstelijk maakt met een drastische sanering. Hij moet een schuld van 22 miljoen euro ongedaan maken. De aanpak van vandalisme noemt hij ,,de minder leuke kant van dit vak''. Sturkenboom: ,,Ik zit nu met het schaamrood op de kaken op de tribune en ik ben helaas niet de enige. We hebben een prachtig nieuw stadion en dat wil ik graag zo houden. Volgend seizoen is het klaar en kunnen we 25.000 mensen herbergen: een verdubbeling ten opzichte van het oude stadion. Als we het negativisme elimineren, hebben we altijd een volle bak. Ik wil de thuisblijvers over de streep trekken. Rust in de tent. Dus strenger fouilleren en meer professionele veiligheidsmensen.''

Zero tolerance, luidt de aanpak van Sturkenboom in de Utrechtse wandelgangen. Hij reageerde op ongeregeldheden aan de Bunnik-zijde, waar een paar weken geleden voor 23.000 euro schade werd aangericht aan de gloednieuwe tribune. Na het gooien van vuurwerkbommen was voor Sturkenboom de maat vol. ,,Deze club is net gered van een faillissement. Ik wil weer investeren in de selectie en geen geld uitgeven aan boetes en reparaties. Dit is niet alleen een opvoedkundig, maar ook een beetje een financieel verhaal.''

Naar aanleiding van vernielingen tijdens het UEFA-Cupduel van vorige week in Auxerre wacht FC Utrecht een boete van nog onbekende hoogte. Sturkenboom verwijt de Franse club ,,met de Franse slag'' te hebben opgetreden, maar hij gaat niet in beroep tegen de straf van de UEFA. De Europese voetbalbond strafte FC Utrecht vorig seizoen, na rellen tijdens het UEFA-Cupduel tegen Legia Warschau, met een eerstvolgende thuiswedstrijd zonder publiek.

Over het `non-beleid' van Auxerre toont hij zich verbaasd. ,,Ze traden niet eens op tegen de zogenaamde snuivers, hoewel ik zeker weet dat een deel van de harde kern drugs gebruikt. Ons supportersvak was overvol, een gevaarlijke situatie. Ik keek er dus niet van op, dat er narigheid ontstond. In dit geval viel de harde kern weinig te verwijten.''

Bennie ten Boden, voorzitter van de supportersvereniging, voert regelmatig overleg met Sturkenboom. Hij was ook van de partij in Auxerre en is van mening dat ,,de Fransen er geen reet van snapten''. Ten Boden: ,,De organisatie was duidelijk niet berekend op 2.300 supporters van FC Utrecht, omdat ze eerst slechts 1.100 kaarten hadden verkocht. Hoe we aan de rest kwamen, laat ik hier maar even in het midden. Door alle commotie werden enkele tientallen stoeltjes vernield. Sommige incidenten zijn nu eenmaal onvermijdelijk.''

Eveneens aanwezig in Auxerre was veiligheidscoördinator Cor Willemsen. Ook hij spreekt van ,,een gevaarlijke situatie die net niet helemaal uit de hand is gelopen''. Hij is sinds 1999 een betaalde kracht en was daarvoor als vrijwilliger betrokken bij het bestrijden van vandalisme. Volgens Willemsen is geen sprake van een geweldstoename. ,,Ik heb veel pieken en dalen meegemaakt. Gelukkig hebben we nu iemand aan het roer die van aanpakken weet.''

Sturkenboom wil bij thuiswedstrijden ,,de zwijgende meerderheid een grotere verantwoordelijkheid geven''. Zij moet de agressieve minderheid corrigeren, zoals afgelopen zondag al gebeurde tijdens het thuisduel tegen Roda JC. De speaker sprak een met vuurwerk gooiende supporter vermanend toe. Het publiek reageerde met boegeroep en fluitconcerten. Volgens Willemsen werd ,,de bewuste boosdoener door zijn eigen mensen op de Bunnik-zijde gecorrigeerd''.

Voorzitter Ten Boden van de supportersvereniging spreekt in dit verband van ,,zelfreinigend vermogen''. Hij kan het ,,niet langer aanzien dat dit schitterende stadion wordt vernield door een paar gasten die ik bepaald geen padvinders zou willen noemen''. Ten Boden: ,,Ik heb veertien maanden geleden een plan ingediend, waarbij de harde kern een hoge mate van verantwoordelijkheid krijgt toebedeeld. Tot mijn teleurstelling heb ik tot nu toe geen reactie gehad van de directie. Ja, de burgemeester en wethouder reageerden enthousiast. Maar meneer Sturkenboom zegt dat hij andere dingen aan zijn hoofd heeft. Jammer, want dat plan is het `ei van Columbus'. Dacht je dat onze diehards willen luisteren naar de stewards? Die hebben toch geen gezag! Ze willen best luisteren, maar dan naar jongens die vroeger zelf vooraan hebben gestaan. Dan is één waarschuwend vingertje genoeg.''

Sturkenboom kent de wensen van de supportersvereniging, die onlangs een eigen supportershome mocht inwijden. De algemeen directeur liet in de geboden ruimte twee camera's plaatsen, tot woede van Ten Boden en de zijnen. Zij hebben de camera's weer laten verwijderen en ,,daarmee is dat boek gesloten'', zegt Ten Boden stellig. Sturkenboom verklapt dat binnenkort in dezelfde ruimte ,,op een andere plaats'' weer twee camera's worden geplaatst, want ,,de veiligheid blijft onze verantwoordelijkheid''.

Sturkenboom staat ,,niet principieel afwijzend'' tegenover de wens van de supporters zichzelf te corrigeren. ,,Misschien moeten we het plan een kans geven, maar ik geloof er pas in, als ik het goed zie gaan.''

Veiligheidscoördinator Willemsen spreekt over ,,een hartstikke positief signaal'' van de supporters. ,,Maar we kunnen niet vergeten dat de mensen die dan de veiligheid moeten waarborgen, zelf een besmet verleden hebben. We moeten voorkomen dat ongeleide projectielen verantwoordelijkheid dragen.''

Sturkenboom heeft ook begrip voor de wens van de harde supporterskern vier oud-bestuurders mea culpa te laten uitspreken over hun gevoerde wanbeleid bij FC Utrecht. Jan van de Kant, Gerrit Bloemink, Hans Herremans en Erik-Jan Visser worden verantwoordelijk geacht voor de torenhoge schulden. ,,Zij hebben een hoop ketsers gemaakt'', zegt Ten Boden in Utrechts dialect. `Ban de clan', luidt de oproep aan de vier heren zich voorlopig niet te laten zien in het stadion. Ten Boden: ,,Ze hebben de club naar de rand van de afgrond gebracht, logisch dat er een grote aversie tegen de heren bestaat. Wij eisen excuses.''

Sturkenboom erkent dat zijn voorgangers er een potje van hebben gemaakt. Hij heeft geen problemen met de actie van Ten Boden, die de oud-bestuurders door middel van een levend schild de toegang tot het stadion wil beletten. Sturkenboom: ,,Waarom zouden de schuldigen niet openlijk schuld bekennen? Ik heb begrepen dat ze voor overleg bij elkaar zijn geweest, maar voorlopig niet van plan zijn het boetekleed aan te trekken. Valt me een beetje van ze tegen.''

    • Jaap Bloembergen