VERGETEN

'Vanavond komt de hele familie bij mij Sinterklaas vieren'', zegt oma. ,,Ik denk dat ik een lekkere botjestaart ga maken.''

,,Mag ik helpen?'' vraagt Rintje. ,,Dat kan ik heel goed!'' ,,Natuurlijk'', zegt oma. ,,Dan gaan we eerst samen naar de supermarkt om inkopen te doen. Pak jij mijn boodschappenwagentje?'' In de supermarkt blijft oma staan voor een van de vakken.

,,Wat gingen we ook alweer maken?'' zegt ze. ,,Ik ben het vergeten.''

,,Een botjestaart!'' roept Rintje. ,,Hoe kan je dat nu vergeten!'' ,,Dat heb je als je oud wordt'', zegt oma. ,,Dan word je vergeetachtig. Maar ik weet het alweer. Voor een botjestaart hebben we in ieder geval bloem nodig.''

,,En botten natuurlijk!'' zegt Rintje. Bij de vleesafdeling kopen ze een grote zak met kluiven en botten.

Bij de kassa mag Rintje alles op de lopende band leggen. ,,Spaart u punten?'' vraagt het hondje achter de kassa. ,,Nee'', zegt oma. ,,Dat is dan 12 euro en 35 cent'', zegt het hondje. Oma pakt haar tas. Ze kijkt geschrokken. ,,Mijn portemonnee zit er niet in'', zegt ze. ,,Ik ben hem vergeten, hij ligt nog thuis.'' ,,Ik ga hem wel halen'', zegt Rintje. ,,Wacht jij maar hier!'' Hij rent de winkel uit naar oma's huis en een paar minuten later is hij alweer terug met de portemonnee. ,,Je bent een lieverd'', zegt oma. Ze betaalt de boodschappen en samen gaan ze naar huis.

Als de boodschappen uitgepakt zijn gaan ze aan de slag. Oma zeeft de bloem. ,,O jee'', zegt ze. ,,Ik ben toch wat vergeten! De boter. En ik heb ook rozijnen nodig!''

,,Ik ga wel snel even naar de supermarkt'', zegt Rintje. ,,Weet je zeker dat we dan alles hebben?''

,,Ik kijk voor de zekerheid in het kookboek'', zegt oma. Ze leest de lijst met producten voor en met een potlood zet ze er een kruisje voor als het in huis is. ,,Als je boter en rozijnen haalt hebben we echt alles!'' zegt oma. Snel rent Rintje naar de winkel en als hij weer terug is kunnen ze echt beginnen met bakken. Eerst kloppen ze het beslag. Dan kneden ze samen het deeg. ,,Doe de rozijnen er maar door'', zegt oma. Ze doet het deeg in een groot bakblik.

,,En nu vullen we de taart met kluiven en botten'', zegt oma. Ze maken een prachtige toren van botjes en kluiven.

,,Doe de oven maar open'', zegt oma. ,,Maar wees voorzichtig, hij is heel heet!''

,,Hoe lang moet de taart erin?'' vraagt Rintje. ,,Een uur en een kwartier'', zegt oma. ,,Maar ik ben vergeten....''

,,O nee'', zegt Rintje. ,,Ben je weer iets vergeten?'' ,,Ik ben vergeten om je te vertellen hoe veel ik van je hou!'' lacht oma. Ze geeft Rintje een knuffel. ,,Ga maar lekker buitenspelen. Ik roep je wel als de taart klaar is!''

    • Sieb Posthuma