Verder verschenen

Er is een nieuwe kikker. In Kikker is bedroefd van Max Velthuijs is kikker droef zonder reden, misschien wel de ergste droefheid. Gelukkig liggen bij kikker lachen en huilen dicht bijelkaar. (Leopold, €12,50)

Gezinnen die tijdens de feestdagen gebukt gaan onder familie kunnen zich vrolijk maken met het prentenboek Er was me d'r eens, `vier schandalen uit een rijk familieverleden' op rijm verteld door Merle van Hees. Over onder meer een lekkere tante en een ongelikte beer. Van Hees maakte de familieschandalen aanvankelijk voor de VPRO-televisie

Ook bekend van Villa Achterwerk: de achtertuin van Jan Wolkers. In de televisieserie zien kinderen de markante schrijver op ontdekkingsreis door zijn tuin en zijn geheugen. Van de serie verscheen een zeldzaam mooi uitgegeven dvd-boek in de vorm van het Verkade-album van Jac.P. Thijsse. (Rubinstein, speelduur 2 uur, €29,50).

Voor natuurminnende kinderen die maar geen genoeg van de malle oude man kunnen krijgen, verscheen bij de Bezige Bij ook De Achtertuin van Jan Wolkers. Met illustraties van Wolkers' tweeling Bob en Tom: op de foto op de achterkant zien ze eruit als een soort Beavis and Butthead, maar in tekenstijl lijken ze vooral te zijn geïnspireerd door Marjolein Bastin. (De Bezige Bij, €17,50)

Hermine Landvreugd schreef een vervolg op haar eerste kinderboek, Willem is een weerwolf. In Ik ben Willem is het opnieuw grinneken om de nadenkende Willem en zijn licht onaangepaste broer. (Ploegsma, illustraties Harmen van Straaten , 112 blz. €12,95) Overigens is ook Willem verfilmd. De eerste serie is nu in de herhaling te zien bij de VPRO, de tweede serie is in de maak.

    • Monique Snoeijen