Spaans Telefónica vervangt topman tv-bedrijf Endemol

Het Spaanse Telefónica heeft zonder overleg topman Aat Schouwenaar van het Nederlandse dochterbedrijf Endemol vervangen door een Spanjaard. Daarmee schendt Telefónica de afspraak, gemaakt bij de overname van Endemol door de Spanjaarden in 2000, dat Endemol mee mocht beslissingen over de benoeming van zijn eigen bestuursvoorzitter. Endemol is het grootste tv-productiebedrijf van Europa.

Schouwenaar, die deze zomer de teugels overnam van voormalig eigenaar John de Mol, wordt opgevolgd door Joaquim Agut. De wisseling maakt deel uit van een omvangrijke reorganisatie van Telefónica, de derde die topman César Alierta sinds zijn aantreden heeft doorgevoerd.

De benoeming van Agut als bestuursvoorzitter kwam ,,als een donderslag bij heldere hemel'', aldus een woordvoerder van Endemol. ,,Telefónica heeft nog nooit kritiek geuit op het beleid van Endemol of het functioneren van Schouwenaar. Telefónica heeft een eenregelige toelichting gegeven: we hebben erg veel betaald voor jullie en het belang van Telefónica is het best gediend bij een Spanjaard aan de top van Endemol.''

Endemol's nieuwe topman was de afgelopen drie jaar verantwooordelijk voor Terra, Telefónica's internetdivisie. Onder zijn omstreden bewind behaalde Terra in 2002 een recordverlies van 2 miljard euro. Ook liepen een aantal belangrijke allianties van Terra, zoals met grootbank BBVA en het Duitse Bertelsmann, in de soep. De problemen noopten Telefónica ertoe om eerder dit jaar een bod uit te brengen op de 75 procent van de aandelen Terra die aan de beurs werden verhandeld. De particuliere aandeelhouders voelden zich tekortgedaan door de lage prijs die werd geboden.

In financiële kring was bekend dat Agut, die bekendstaat als een workaholic, al geruime tijd op de wip zat bij Terra. Aan zijn omstreden reputatie droeg verder bij dat hij tijdens een etentje van de directie antisemitische uitlatingen zou hebben gedaan. Dat laatste wordt door Agut ontkend.

De reorganisatie van Telefónica lijkt vooral gericht op het transparanter maken van de bedrijfsstructuur. Daarbij is het aantal topmanagers verder gereduceerd en heeft het bedrijf nog maar drie operationele divisies. Endemol is daarbij afgesplitst als een afzonderlijke werkmaatschappij onder de divisie `Filialen'. In financiële kringen in Madrid wordt dit gezien als een voorbereiding van de mogelijke verkoop van het bedrijf door Telefónica.

Endemol werd drie jaar geleden aangekocht door de toenmalige topman Villalonga voor 5,5 miljard euro. Deskundigen schatten dat inmiddels 80 tot 90 procent van de aankoopwaarde is afgeschreven, zodat een mogelijke verkoop zonder boekverlies plaats kan vinden.

    • Steven Adolf