Scientology stapt naar Hoge Raad om Spaink

De Scientology Kerk gaat in cassatie bij de Hoge Raad in de zaak tegen publiciste Karin Spaink en 21 internetaanbieders. De beweging beticht Spaink en de providers al jarenlang van inbreuk op haar auteursrechten.

Spaink plaatste in 1995 vertrouwelijke documenten van de Scientology Kerk op haar website. In februari 1996 verwijderde ze enkele documenten en verving die door zelf geschreven artikelen over de kerk met daarin een grote hoeveelheid citaten uit de documenten. Spaink citeerde met name uit de zogenoemdeOperating Thetan-levels. Dat zijn geheime cursussen voor gevorderde leden van de beweging.De Scientology Kerk spande een kort geding aan, waarna een lange rechtsgang volgde.

In september van dit jaar deed het gerechtshof in Den Haag uitspraak in de door Scientology aangespannen bodemprocedure. Het hof stelde de kerk in het ongelijk. Volgens het hof weegt de vrijheid van meningsuiting van Spaink zwaarder dan het auteursrecht van de Scientology Kerk. De organisatie betwist dat en wil nu een uitspraak van de Hoge Raad.

De zaak is van wezenlijk belang voor internetaanbieders. Zij hopen van de Hoge Raad duidelijkheid te krijgen over hun verantwoordelijkheid bij onrechtmatig handelen van hun abonnees.

In een eerdere uitspraak in deze zaak oordeelde een rechter dat de internetaanbieder in principe niet aansprakelijk is wanneer een klant onrechtmatige informatie op zijn site plaatst. Als een provider echter wordt gewezen op de overtreding en redelijkerwijs kan aannemen dat die informatie juist is, zou de provider actie moeten ondernemen en de adresgegevens van zijn klant bekend moeten maken. Het is nog onbekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet.