SCHOL MET ZURINGSAUS

Dat verse zuring in de winkel niet altijd vanzelfsprekend in bakjes naast de rucola ligt is een groot gemis. U kunt deze heerlijke bladgroente bij uw groentehandelaar bestellen of zaadjes kopen en de groente zelf kweken.

Tel hoeveel scholfilets u hebt. Neem dezelfde hoeveelheid blaadjes zuring en verwijder daarvan de dikke steeltjes. Leg de scholfilets op een werkvlak, bestrooi ze licht met zout en peper en leg een zuringblad op elke filet. Rol de filets losjes op. U kunt ze desgewenst met een cocktailprikker vastmaken. Leg ze naast elkaar in een magnetronschaal, schep er de 3 tot 4 eetlepels witte wijn over en dek de schaal af. U kunt de filets ook in een ovenschaal schikken, er een bodempje wijn omheen gieten en de schaal met aluminiumfolie afdekken.

Neem de rest van de zuring, verwijder de steeltjes, rol de bladen op en snijd in dunne sliertjes. Pel de sjalotjes en snipper ze. Verhit de boter in een middelgrote, zware pan op een matig vuur. Doe er de sjalotjes in en laat ze onder af en toe omscheppen circa 5 minuten fruiten tot ze gaar zijn. Schep er de sliertjes zuring door en laat in een paar minuten onder af en toe roeren slinken. Giet er de bouillon en de deciliter wijn bij, draai het vuur hoog en laat tot eenderde inkoken. Giet er de room bij en laat circa 5 minuten koken, of tot de saus dik geworden is. Proef de saus en breng op smaak met zout en peper. Houd de saus warm terwijl u de vis bereidt.

Zet de afgedekte magnetronschaal 4 minuten in de magnetron op 70 procent. Neem de schaal uit de magnetron en draai de rolletjes om. Controleer nu ook hoe gaar de vis is en zet nog 2 tot 4 minuten terug in de magnetron op 70 procent. Zet, als u de vis in de oven kookt, de afgedekte schaal circa 15 minuten in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven, of tot de scholrolletjes net gaar zijn. Controleer in beide gevallen met de punt van een scherp mes. Schik de rolletjes op voorverwarmde borden en lepel er wat saus over. Geef er de rest van de saus apart bij.

Morgen: stevige koolsoep

    • Kim Maclean