Schapers mogelijk privé-coach van Michaëlla Krajicek

Nu Michiel Schapers dreigt te vertrekken als bondscoach van Jong Oranje, wil Petr Krajicek hem als privé-coach voor zijn dochter.

De kans dat Michiel Schapers in dienst zal blijven van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond (KNLTB) bestaat alleen nog in theorie. De komende tijd zullen juristen een voor beide partijen aanvaardbare regeling proberen te treffen. Daarmee zal na acht jaar een einde komen aan het tijdperk-Schapers. Maar als het Petr Krajicek ligt keert de coach weer direct via een omweg terug als de privé-coach van zijn talentvolle dochter Michaëlla. Indirect zou Schapers dan in dienst blijven van de bond. Al zou hij dan zijn salaris niet meer rechtstreeks van de KNLTB krijgen, maar via de spelersvergoeding van de 14-jarige Krajicek.

Technisch-directeur Hans Felius en Petr Krajicek zijn gisteren na een gesprek gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat Schapers Nederlands grootste tennistalent kan blijven trainen. Hoewel verschillende ouders niets meer met de perfectionistische oud-prof te maken willen hebben, ziet Krajicek sr. Schapers nog altijd als de beste coach die voorhanden is. ,,Als Michiel het zelf ook ziet zitten om coach van Michaëlla te worden zie ik geen enkel bezwaar'', zei Felius vanmorgen. ,,Bij de bond ondersteunen we de speelsters en niet de trainers. Het gaat erom wat voor haar het beste is.''

De hoofdpersoon zelf heeft zich nog niet neergelegd bij zijn vertrek als coach van Jong Oranje. Schapers heeft de zaak in handen gegeven van juristen. ,,Ik heb geen idee hoe lang dit gaat duren. Totdat een oplossing is gevonden kan ik verder geen commentaar geven'', stelde Schapers vanmorgen. Op de vraag of hij mogelijk als privé-coach van Michaëlla Krajicek zal terugkeren hield Schapers zich op de vlakte. ,,Laten we het zo zeggen, ik beschouw het als een compliment dat Petr Krajicek verder met mij wil.''

Petr Krajicek is één van de weinigen die het openlijk voor Schapers opneemt. Een aantal andere tennisouders is het vertrouwen in de rechtlijnige Schapers volledig kwijtgeraakt. Over de coach, die eerder al in 2000 als Davis-Cupcaptain het veld moest ruimen kwamen, kwamen in september van verschillende kanten zowel schriftelijk als mondeling klachten binnen bij het bondsbestuur. Daarop werd door algemeen-directeur Evert-Jan Hulshof besloten een onderzoek te beginnen. Technisch-directeur Felius werd op zijn vakantieadres op de hoogte gehouden. Vorige week kwamen zowel Felius als het bestuur na afronding van het onderzoek tot de conclusie dat Schapers niet langer kon aanblijven als coach van Jong Oranje.

Felius wist wel dat er links en rechts kritiek was op de manier waarop Schapers werkte, maar de ernst van de situatie werd hem pas duidelijk tijdens het onderzoek. ,,Er zijn nu dingen over Schapers aan het licht gekomen die ik niet wist'', legde Felius uit. ,,Ik kan daar verder niets over zeggen. Hoewel ik persoonlijk niets tegen hem heb, sta ik achter het besluit Schapers vrij te stellen van werk.''

Felius ziet geen enkele reden om zelf zijn conclusies te trekken. ,,Er is geen sprake van dat ik op zal stappen'', stelde Felius resoluut. ,,Volgens sommige mensen zou ik de regie kwijt zijn. Dat is echt onzin. Ik ben en blijf verantwoordelijk voor het toptennis in Nederland. Op het moment dat dat niet meer zo is ben ik weg.'' Het is nog onduidelijk of Schapers wordt opgevolgd. Felius: ,,Het kan ook goed zijn dat niemand zijn functie zal overnemen. Dan rapporteren de coaches van de speelsters direct aan mij in plaats van via een bondscoach Jong Oranje.''

    • Koen Greven