Rugbyspelers kropen naakt door het gras

Voorzitter Silas Nkanunu van de Zuid-Afrikaanse rugbybond (SARFU) is gisteren als gevolg van een schandaal bij het nationale team met onmiddellijke ingang afgetreden. Hij wordt vervangen door de zakenman Brian van Rooyen uit Johannesburg. Een dag eerder waren al bondscoach Rudolp Straueli en bondsdirecteur Rian Oberholzer opgestapt.

Nkanunu neemt met zijn besluit de verantwoordelijkheid voor de afgang die de Springboks vorige maand beleefden bij het WK rugby in Australië. Het team kwam in opspraak na onthullingen over een onorthodoxe behandeling van internationals in het trainingskamp buiten de hoofdstad Pretoria ter voorbereiding op de titelstrijd. Spelers werden daar met militaristische middelen klaargestoomd. Zij moesten onder andere naakt door het gras kruipen, naakt een meer overzwemmen, spoorbielzen voortslepen en werden met ijswater overgoten. Daarnaast gold in `Kamp Staaldraad' de dagelijkse verplichting in een rij te gaan staan, waarna op ieders hoofd een ei werd stukgeslagen.

Een ander akkefietje krijgt nog een vervolg. Dat heeft dan ook te maken met de al lang zeurende verdenking van racisme in het Zuid-Afrikaanse rugby. Dat was van oudsher een blank bolwerk, maar ook na de afschaffing van de apartheid is het nog niet van alle smetten vrij. Zo zou de blanke international Geo Cronjé hebben geweigerd een kamer te delen met de donkere Quinton Davids. De rugbyfederatie zal volgend jaar een diepgaand onderzoek instellen naar de aanhoudende geruchten over racisme.

De commotie ontstond nadat een regionale krant foto's van naakte spelers had gepubliceerd en een betaalzender beelden uitzond van de vernederingen die de rugby-internationals moesten ondergaan.

Maar de kritiek barstte in alle hevigheid los nadat Zuid-Afrika bij het WK in de kwartfinale met de vernederde cijfers 29-9 werden uitgeschakeld door Nieuw-Zeeland.