Ramsj

Albert Blankert (red.) e.a.: Hollands Classicisme. Gebonden, Museum Boijmans 2000, van €43,50 voor €14,99. De Slegte (www.deslegte.com)

Forse tentoonstellingcatalogus over het classicisme in de 17de eeuw. Schilders als Vermeer en Govaert Flinck lieten zich door de kunst uit de klassieke Oudheid inspireren bij hun bijbelse en mythologische voorstellingen. In de inleidende essays wordt ook aandacht besteed aan het classicisme in de literatuur. Terisio Pignatti en Filippo Pedrocco maakten een fraai kunstboek over Giorgione, een vernieuwer van de Venetiaanse schilderkunst. Dit boek is bij Premsela in Amsterdam (020–6624266) afgeprijsd van €89,– tot €39,95.

Ivo Grammet (red.) e.a.: Magisch Marokko. Paperback, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika 1998, van €60,– voor €24,50. De Slegte

Prachtige catalogus van een tentoonstelling die een paar jaar geleden te zien was in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Na een algemene etnografische inleiding, beschrijft de catalogus de `materiële cultuur' in Marokko. Met hoofdstukken over textiel, tapijten, juwelen, meubels, kleding, kapsels, make-up en tatoeages. Schitterende foto's, degelijke informatie.

Ingrid Weekhout: Boekencensuur in de Noordelijke Nederlanden. Paperback, Sdu 1998, van €22,48 voor €8,90. Steven Sterk Utrecht

Uitstekend boek over de vrijheid van drukpers in de zeventiende eeuw in de Noordelijke Nederlanden. De indruk bestaat dat hier indertijd alles mocht worden gedrukt. Weekhout komt tot een andere conclusie: clandestiene drukkerspraktijken konden wel degelijk leiden tot berispingen, boetes en zelfs verbanningen. Het gaat om de handelseditie van een proefschrift.

Michel van der Plas: Vader Thijm. Gebonden, Anthos/Lannoo 1995, van €39,90 voor €12,50. De Slegte

`Hier is een leven van Thijm neergezet dat zich zeker honderd jaar lang als de definitieve biografie zal handhaven', aldus Harry M.G. Prick over deze biografie van Jozef Alberdingk Thijm (1820–1889). Thijm speelde een doorslaggevende rol in de emancipatie van de Nederlandse katholieken.

George Fetherling: The Book of Assassins. Gebonden, John Wiley & Sons 2001, van €29,95 voor €7,50.

Scheltema Amsterdam

Bijzonder en opmerkelijk naslagwerk, dat geheel is gewijd aan mensen die aanslagen hebben gepleegd op beroemde personen. In korte biografietjes, die besluiten met literatuurverwijzingen, lezen we over de mannen en vrouwen die politici, vorsten, wetenschappers en anderen uit de weg probeerden te ruimen en daar soms wel en soms niet in slaagden. Met een index op de slachtoffers.

A.G. Christiaens (red.): De Grote Oorlog, novellen over 14-18. Gebonden, Davidsfonds 1994, van €22,42 voor €6,90. Steven Sterk Utrecht

Bundeling van twaalf novellen waarin de Eerste Wereldoorlog centraal staat. De verhalen zijn afkomstig van o.a. Cyriel Buysse, Paul van Ostaijen en Stijn Streuvels. In De laatste oorlog, novellen over 40-45, dat bij Steven Sterk is afgeprijsd van €25,41 tot €5,–, zijn 18 novellen gebundeld over de Tweede Wereldoorlog.

James Parakilas (red.): Piano Roles. Gebonden, Yale University Press 1999, van €42,00 voor €19,50.

De Boekenmarkt Den Haag (070–3658226; www.de-boekenmarkt.nl)

In dit aantrekkelijk vormgegeven boek schrijven Parakilas en andere deskundigen over de ontwikkeling van de piano tijdens de laatste driehonderd jaar. Aardig is dat ook de geschiedenis van de metronoom en de pianokruk (tabouret) aan bod komen.

Rab Houston, Uta Frith: Autism in History. Paperback, Blackwell 2000, van €25,– voor €8,95. Kloof Booksellers Amsterdam (020–6223828; e-mail: kloof@xs4all.nl)

Hoewel autisme pas zo'n honderd jaar geleden voor het eerst medisch werd onderkend, bestond het al veel langer. In dit positief ontvangen boek analyseren Houston en Frith het geval van Hugh Blair, een Schotse landeigenaar uit de 18de eeuw die gedwongen werd van zijn vrouw te scheiden omdat hij zo `raar' was. Eveneens bij De Kloof: Thomas Brennan Burgundy to Champagne (van €49,– voor €17,95), een degelijke studie over de wijnhandel in Frankrijk in de 17de en 18de eeuw.

Robert Asprey: The Rise and Fall of Napoleon. Paperback, Abacus 2001, van €21,50 voor €8,95 (per deel, niet per set). Scheltema Amsterdam

Tweedelige studie, in pocketformaat, over de opkomst en ondergang van Napoleon (1769–1821). Asprey volgt Napoleon van de wieg tot het graf. Hij besteedt relatief veel aandacht aan de talloze veldslagen en campagnes van Napoleon. Positief ontvangen.

Eva Gesine Baur: Meisterwerke der erotischen Kunst. Gebonden, Dumont 2002, van €39,80 voor €20,–.

De Boekenmarkt Den Haag

Het rozerode omslag en de opgedikte band doen het ergste vermoeden, maar de toon is serieus en de informatie leuk. In twintig korte hoofdstukken beschrijft Baur hoe de vrouw in de erotische schilderkunst is afgebeeld. Als lustobject, als vriendin, als Lolita enzovoorts. Goede reproducties.

    • Ewoud Sanders