Pas verschenen: Non fictie

Willemien Schenkeveld: Het kinderwetje van Van Houten.

Sociale wetgeving in de negentiende eeuw.

Verloren, 88 blz. €10,–

In de serie `Verloren verleden', over gedenkwaardige momenten en figuren uit de vaderlandse geschiedenis, verschenen twee nieuwe deeltjes. Willemien Schenkeveld beschrijft het werk dat kinderen in industrialiserend Nederland verrichtten en de (geringe) effecten van het kinderwetje van Van Houten. In De sprong van Jan van Schaffelaar beschrijft Antheun Janse de heldensprong van Van Schaffelaar van de toren van Barneveld (1482). Verplichte kost voor inburgering.

Maarten van Rossem:

Heeft geschiedenis nut?

Het Spectrum, 336 blz. €17,75

De Utrechtse historicus, bekend van radio en televisie, bundelde uiteenlopende stukken en stukjes die niet over zijn specialisme, de Verenigde Staten, gaan. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van antisemitisme tot het Srebrenica-rapport, en van de schilder Saenredam tot toerisme. Speciaal voor dit boek schreef Van Rossem drie stevige artikelen over de Eerste en Tweede Wereldoorlog en over Hitler.

Cathi Hanauer (red): De bitch in huis. 26 vrouwen vertellen de waarheid over seks, eenzaamheid, werk, moederschap en het huwelijk. Vertaald uit het Engels door Waldemar Noë. Archipel, 304 blz. €17,95

Herkenbare stukken over het ongemak van moderne vrouwen.

Michael Breet: De Oost-Indische Voyagie van Wouter Schouten. Walburg Pers, 544 blz. €44,95

Hertaling van een van de grote bestsellers uit de 17de eeuw, het reisverslag van de Haarlemse chrirurgijn Wouter Schouten naar Azië. Schouten had een scherpe en geestige pen en beschikte over een goed waarnemingsvermogen. Het boek verscheen voor het eerst in 1676 en is vaak herdrukt en vertaald. Deze editie is geannoteerd, bevat een index en ook zijn alle prenten opgenomen.