Pas verschenen

Marianne Fredriksson: Het boek Eva (Evas bok). Vert. Anna Ruighaver.

De Geus, 218 blz. €18,90

Wanneer Kaïn zijn broer Abel vermoordt vertrekt de geschrokken moeder de bergen in. Roman uit 1980 van de Zweedse schrijfster Marianne Fredriksson geïnspireerd op het bijbelverhaal, evenals haar roman Volgens Maria Magdalena waarover Kester Freriks schreef: `Fredriksson ontleent haar gegevens aan de kracht van haar verbeelding. Zij denkt niet in strak opgebouwde verhaallijnen, eerder in poëtische scènes; haar boek ontbeert daardoor een strakke compositie, eerder getuigt het van een vlinderende schrijfstijl' (Boeken, 10.09.99)

Michael Krüger: Rooksignalen.

De Bezige Bij, 64 blz. €€ 17,50

`In de suizende stilte van de nacht/ hoorde ik de kastanjes openbarsten./ Uit elke groene schil sprong/ een bruin sujet'. Cees Nooteboom vertaalde en maakte een keuze uit de poëzie van de Duitse schrijver, dichter en uitgever (Hanser Verlag) Michael Krüger (1943).

Richard Powers: Het zingen van de tijd (The Time of Our Singing). Vert. Mieke Lindenburg. Contact, 766 blz. €39,90

Twee generaties omspannende roman over liefde, racisme en kunst. `The Time of our Singing is niet alleen een typische Powers, het is een van zijn beste,' schreef Maartje Somers. `Behalve op tijd en klassieke muziek, stort hij zich in dit boek op meer aardse fenomenen als rassenhaat en familie. Dat verschaft het boek behalve de bij Powers gebruikelijke eruditie en prachtige stijl, ook twee andere zaken: indrukwekkende personages en een monumentaal verhaal' (Boeken, 25.07.03).

August Strindberg: Huwelijksverhalen. Vert. Rita Törnqvist-Verschuur.

Aspekt, 192 blz. €17,50

Een selectie uit Huwelijksverhalen I en II (1884-1886) van de Zweedse prozaschrijver August Strindberg (1849-1912) waarin zijn grote thema's, het onbegrip tussen de seksen en de zijns inziens funeste emancipatie van de vrouw, pijnlijk scherp naar voren komen. De bundel is aangevuld met de autobiografische novelle Het groene oog (1906).

Jan Wolkers: Wintervitrines.

De Bezige Bij, 62 blz. €19,90

Bundel recente poëzie van Jan Wolkers met onder andere de Jaargetijden, de cyclus over de vier seizoenen, eerder gepubliceerd in het Cultureel Supplement van deze krant. De gedichten Lente, Zomer, Herfst en Winter werden door Wolkers van illustraties voorzien.