OPEC handhaaft de productie van olie op huidige niveau

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) heeft gisteren in Wenen besloten om haar huidige productieniveau te handhaven.

De olieprijs daalde vanmorgen in reactie op het besluit van de OPEC. Een vat US Light daalde met 22 dollarcent naar 31,04 dollar. Noordzee-olie noteerde 29,07 dollar, dat is 16 cent goedkoper.

Begin deze week gaven de leden van de OPEC al te kennen niets te willen veranderen aan het productieniveau van 24,5 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. De huidige olieprijs stemt tot tevredenheid, zo lieten verscheidene olieministers weten. De OPEC, die de helft van de wereldwijde handel in olie controleert, besloot eind september tot verrassing van velen om de olieproductie met 3,5 procent te beperken tot 24,5 miljoen vaten per dag. Sindsdien is de olieprijs sterk gestegen.

OPEC-olie, gebaseerd op verscheidene oliesoorten, kostte vorige week gemiddeld 28,47 dollar. Daarmee bevond die zich iets boven de bandbreedte van 22 tot 28 dollar die de OPEC nastreeft. Maar de OPEC wijst op de val van de dollar ten opzichte van andere valuta, waaronder de euro. De olie-inkomsten zijn daardoor, omgerekend in lokale munteenheden, gedaald. Binnen de organisatie zijn daarom opnieuw stemmen opgegaan om de dollar als rekeneenheid voor olie te vervangen door de euro of door een `mandje' met sterke valuta. Saoedi-Arabië, de grootste olieproducent ter wereld, zegt een hoger prijsniveau in na te streven wegens de zwakte van de Amerikaanse munt.

De OPEC zegt vooral naar de toekomstige vraag naar olie te willen kijken. Analisten gaan er daarom vanuit dat de OPEC-leden volgend voorjaar de oliekraan verder dichtdraaien. De winter op het noordelijk halfrond is dan voorbij en er moet ruimte worden gecreëerd voor extra export uit Irak.

Meteen na de uitspraak van de OPEC had de koers van de olie gisteren een grillig verloop. Eerst trad een scherpe daling op, daarna herstelde de prijs zich, in reactie op nieuws uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse aardgasreserve bleek namelijk lager te zijn dan verwacht, terwijl de vraag naar brandstof de komende weken zal stijgen door lagere temperaturen.