Ook Powell mild over defensie EU

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, heeft zich gisteren bij de NAVO net als zijn collega van Defensie Rumsfeld eerder deze week mild uitgelaten over Europese plannen voor een autonome militaire planningscapaciteit.

Powell waarschuwde enerzijds tegen ondermijning van de NAVO. Hij nam het bekende standpunt in dat de VS ,,geen onafhankelijke EU-structuren kunnen accepteren die het NAVO-vermogen dupliceren'', zei hij tegen zijn NAVO-collega's. Maar op een persconferentie zei hij: ,,De gesprekken gaan door en ik ben er zeker van dat we een bevredigende oplossing zullen vinden in de niet al te verre toekomst.'' De Nederlandse minister Bot vond Powell ,,veel positiever'' dan verwacht. Diplomaten zagen Powells milde toon mede als wisselgeld voor zijn oproep aan de NAVO voor een grotere rol in Irak en Afghanistan.

De Amerikaanse president Bush sprak gisteren met de Britse premier Blair en waarschuwde eveneens voor ondermijning van de NAVO. Bush' woordvoerder zei later dat de VS streven naar een ,,dynamische, wederzijds versterkende relatie tussen de NAVO en de EU, zonder duplicatie en verdeeldheid en gebaseerd op de essentiële NAVO-EU akkoorden die dit onderschrijven''. NAVO-chef Robertson sprak gisteren de hoop uit dat het maandenlange getouwtrek over een eigen Europese planningscapaciteit snel achter de rug is. ,,Ik heb er vertrouwen in dat het eindresultaat onnodige duplicatie zal vermijden en zowel de NAVO als de EU zal versterken. Elke andere uitkomst is onzinnig.''

Onder druk van Groot-Brittannië is een Frans-Duits plan voor een eigen EU-hoofdkwartier bijgesteld. Er moet een planningscel komen voor de EU op het militaire hoofdkwartier van de NAVO. Ook wordt een operationeel planningsdeel samengevoegd met een bestaande strategische planningseenheid bij de militaire staf van de EU. ,,Er zal iets van duplicatie zijn, maar niet onnodig en niet bedreigend voor de NAVO'', zo zei een EU-diplomaat gisteren. De Duitse minister Fischer sprak van een ,,versterking van de Europese pilaar maar niet een verzwakking van de NAVO''. Robertson zei dat de ,,budgetten zo krap zijn'' dat niemand zich ,,enige duplicatie'' kan veroorloven.