Ook de Chinese vrouw laat in zich snijden

Een grotere neus, dubbele oogleden, borstcorrecties – ook in China is de plastische chirurgie in opkomst. De Miss World-verkiezingen en CNN helpen een handje.

,,Ik denk dat er door de Miss World-verkiezingen zeker meer mensen naar onze kliniek zullen komen. Het brengt schoonheid heel expliciet onder de aandacht in China'', zegt dokter Zed Zhang, die werkt voor de in plastische chirurgie gespecialiseerde EverCare-kliniek in Peking. Dit weekeinde wordt in China de nieuwe Miss World gekozen, een primeur voor dat land.

Tegenover Zed Zhang in de schone, moderne behandelkamer zit de 21-jarige Yan Wei, die straks onder het mes gaat voor een operatie aan haar neus. ,,Toen ik vorig jaar in het Westen was, bedacht ik me dat een wat hogere, spitsere neus me leuker zou staan dan mijn Chinese ronde neusje. Ik heb me toen laten opereren, maar dat is niet helemaal gelukt. Mijn neus past nu niet goed meer bij mijn gezicht. Ik laat het nu nog een keer doen, maar mijn neus moet wel mooi spits blijven'', zegt de lange, magere vrouw die in China als model werkt.

De 1500 euro die de operatie gaat kosten, heeft ze er graag voor over. Haar ouders heeft ze niets verteld over de operatie, want die zouden het niet goed vinden. ,,Alle ouders denken dat hun eigen kind volmaakt is, dus ze vinden zo'n operatie overbodig'', zegt ze lachend.

De privé-kliniek is pas sinds mei van dit jaar open. In het begin liep het erg slecht. In Peking heerste de besmettelijke longziekte sars, en er was niemand die zich nog vrijwillig in een ziekenhuis vertoonde. Toen kreeg marketing-manager Huai Bao een goed idee. Hij vroeg de 24-jarige Hao Lulu of ze soms bereid zou zijn om zich via plastische chirurgie te laten ombouwen van een heel gemiddeld Chinees meisje in iemand die meer weg had van een heuse schoonheidskoningin. Lulu stemde toe, en daarop zetten de artsen het mes in vrijwel alle delen van haar lichaam. Ze onderging veertien operaties. Huai Bao laat trots de foto's zien van Lulu vóór en Lulu ná de ingrepen: ze kreeg oogleden met een dubbele huidplooi in plaats van de in Azië veel voorkomende enkele huidplooi, haar borsten werden vergroot, haar bovenbenen verkleind en haar huid ziet er op de foto's veel witter en gaver uit dan voorheen. Ze werd vrijwel op slag beroemd in heel China, omdat ze de eerste vrouw was die er openlijk voor wilde uitkomen dat de chirurg haar een handje had geholpen. Nadat CNN haar had geinterviewd, verdrongen ook alle Chinese media zich om haar en om de kliniek.

Het heeft de kliniek geen windeieren gelegd: inmiddels lopen de goed geklede, van zichzelf al aardig knappe en behoorlijk vermogende vrouwen af en aan. Vrouwen, want minder dan tien procent van de klanten is man. Vrouwen van rond de twintig willen graag een grotere neus en dubbele oogleden, rond de dertig volgt de borstvergroting, en dames van veertig beginnen aan een facelift te denken. Mannen komen voor een Tom Cruise-neus en voor een meer geprononceerde kin met een kuiltje erin, net zoals hun helden in de films uit Hollywood. ,,Ik vind dat zelf ook heel sexy'', geeft Huai Bao toe. Mannen vragen ook voorzichtig naar penisvergroting, maar tot nu toe heeft nog geen patiënt dat ook echt aangedurfd.

Dat Chinese vrouwen graag dubbele oogleden en een blanke huid willen hebben, lijkt een westerse invloed. Toch is het dat waarschijnlijk niet: een lichte huid voor vrouwen geldt al heel lang als schoonheidsideaal, en de dubbele oogleden maken dat je er zachtaardiger uitziet, zo vindt men hier.

Dokter Zhang begon achttien jaar geleden als plastisch chirurg. ,,Toen was dat nog heel ongewoon. Ik had alleen mensen uit de theater- en filmwereld als klant. Nu hebben de mensen veel meer geld, en ze geven dat steeds makkelijker uit aan schoonheid. Ik vind dat een heel natuurlijke ontwikkeling.''

    • Garrie van Pinxteren