Noodlanding Poolse premier

De Poolse premier Leszek Miller is gisteren gewond geraakt toen de helikopter waarin hij zat een noodlanding moest maken.

De 57-jarige sociaal-democraat, die het neergestorte toestel op eigen kracht kon uitlopen, heeft twee kapotte rugwervels aan het ongeluk overgehouden en zal ongeveer een week in het ziekenhuis doorbrengen.

Het ongeluk, aan de rand van de Poolse hoofdstad Warschau, is volgens de eerste inschattingen het gevolg van falende motoren. Het toestel, een 26 jaar oude MI-8 van sovjetmakelij, was onlangs nog helemaal gekeurd tijdens een technische routinecontrole. De weersomstandigheden waren de hele dag slecht; het vliegverkeer had veel last van dikke mist.

Zeven anderen inzittenden raakten ook gewond, onder wie Millers officiële fotograaf. Geen van de verwondingen was levensbedreigend. De helikopter vloog al vrij laag toen het ongeluk zich voordeed.

De premier keerde terug van een excursie naar de regio Silezië, in het zuidwesten, waar hij de opening van een nieuw stuk snelweg had bijgewoond en had deelgenomen aan de viering van `Barborka', heilige Barbara, de feestdag van de mijnwerkers.

Miller liet gisteren bij monde van een woordvoerder weten dat hij volgende week vrijdag aanwezig zal zijn bij een belangrijke Europese top in Brussel. ,,Zoals ik hem ken zal de premier zijn bed verlaten om de Poolse belangen te verdedigen'', aldus de woordvoerder. Polen ligt overhoop met Duitsland en Frankrijk over de stemverhoudingen binnen Europa.