Nog geen uitspraak in zaak-Arte

Het Commissariaat voor de Media doet geen uitspraak in het conflict over de tv-zender Arte tussen kabelbedrijf UPC en de Amsterdamse programmaraad.

Dat heeft het Commissariaat bevestigt. In augustus was de programmaraad in beroep gegaan tegen de beslissing van UPC om de cultuurzender niet langer door te geven aan de kabelabonnees. Het Commissariaat heeft donderdag laten weten ,,zich niet bevoegd te achten'' omdat de programmaraad Arte niet in het wettelijke basispakket van 15 televisiezenders heeft geadviseerd, maar in het aanvullende pakket, aldus een woordvoerder van de raad.

De Rotterdamse programmaraad heeft in augustus nadat ook daar UPC weigerde het Frans-Duitse Arte door te geven een soortgelijke klacht ingediend. In die zaak doet het Commissariaat binnenkort wel uitspraak, omdat Rotterdam opname van de cultuurzender in het basispakket adviseerde.

Voor Amsterdam resteren volgens een woordvoerder van de raad geen andere beroepsmogelijkheden dan een gang naar de burgerlijke rechter. Televisiestations en kabelbedrijven kunnen met hun conflicten ook naar de OPTA, programmaraden echter niet. Een besluit over een rechtszaak of andere acties neemt men na de uitspraak in de Rotterdamse zaak, aldus de woordvoerder van de Amsterdamse programmaraad.

UPC weigert Arte door te geven omdat volgens het kabelbedrijven de zender de auteursrechten in Nederland niet goed heeft geregeld. Volgens Arte is dit wel het geval.