Nederlandse arbiters niet op EK voetbal

Bij het Europees kampioenschap voetbal zijn volgend jaar geen Nederlandse scheidsrechters van de partij. Sinds 1992 was altijd een nationale arbiter op een eindronde in actie.

De Europese voetbalbond UEFA heeft gisteren een lijst van twaalf scheidsrechters gepresenteerd voor het EK in 2004 dat volgende zomer in Portugal wordt gehouden. ,,De mededeling komt voor ons niet als een verrassing'', reageert oud-arbiter Jaap Uilenberg, technisch coördinator van de Nederlandse scheidsrechters.

,,We hadden al voorinformatie ontvangen. Maar gezien de verjonging op de nieuwe internationale lijst per 1 januari en een beleid van snelle doorstroming van jonge scheidsrechters, hebben we er alle vertrouwen in dat er zo snel mogelijk weer Nederlandse scheidsrechters op het hoogste podium te zien zijn'', aldus Uilenberg.

Hij zegt zich te richten op het wereldkampioenschap in 2006 in Duitsland. ,,Uit de keuze van de UEFA kun je niet concluderen dat het slecht gaat met de Nederlandse arbitrage. Met de verjongingsslag die we momenteel uitvoeren, hebben we één tot anderhalf jaar nodig om iemand klaar te stomen. We zitten in een tussenfase. Temmink is voor 2006 geen optie. Hij is dan 46 en te oud. De leeftijdsgrens ligt op 45 jaar.''

De arbiters Braamhaar en Bossen kregen onlangs internationale `promotie' en scheidsrechter Vink werd voorgedragen voor de internationale lijst. Braamhaar floot onlangs de finale van het WK voor spelers onder 17 jaar. Zijn collega's Wegereef en Temmink worden regelmatig ingezet bij wedstrijden in de Champions League.

De groep arbiters die volgend jaar wel op het EK fluit, komt voort uit de topklasse van de UEFA die uit dertig scheidsrechters bestaat. De enige Nederlander in die hoogste klasse is de 43-jarige Temmink.

Uilenberg: ,,In september waren al twaalf scheidsrechters aangewezen voor het EK. Die zijn geselecteerd op basis van hun prestaties in het seizoen 2002/2003. Dat seizoen was, mede door blessures, niet het allerbeste van Temmink. De twaalf voorgeselecteerde scheidsrechters moesten nog wel vormbehoud tonen en dat hebben ze in de ogen van de UEFA nu gedaan.''

Bij het EK, het belangrijkste voetbaltoernooi van dit jaar, voert de Italiaan Collina de lijst aan. De andere elf scheidsrechters zijn: de Deen Nielsen, de Zweed Frisk, de Duitser Merk, de Noor Hauge, de Rus Ivanov, de Slowaak Michel, de Zwitser Meier, de Fransman Veissière, de Engelsman Riley, de Spanjaard Mejuto Gonzalez en de Portugees Cortez Batista.

De voetbalbonden KNVB en DFB hebben besloten de oefeninterland tussen Nederland en Duitsland uit te stellen tot een nader te bepalen datum in 2005. Het duel was gepland voor 18 februari. Nadat de team elkaar lootten voor het Europees kampioenschap in Portugal wilden de Duitsers niet daarvoor tegen Oranje aantreden.