Kerstverlichte rampdag

De Française Marion Vernoux (1966) maakt originele films over het kosmisch ongeval dat mensenleven heet. De hoofdpersonen in Personne ne m'aime (1994), Love, etc. (1996; naar Julian Barnes) en Rien à faire (1999) mogen dan man- en vrouwmoedig wat aanmodderen, Vernoux weet steeds een optimistendraai aan hun levens te geven. Ook haar scriptaandeel in Tonie Marshalls geweldige schoonheidssalonkroniek Vénus Beauté (institut) uit 1999 mag niet worden onderschat.

In Reines d'un jour volgen we op een dag in december vier Parijzenaars van zonsopgang tot het late-avonduur: een orthopediste (Karin Viard), gelegenheidsfotografe (Hélène Fillières), ex-televisiester (Victor Lanoux) en een buschauffeur (Sergi López) verdedigen zich allemaal vergeefs tegen een frontale aanval van het toeval, hinkende relaties en eigen stommiteiten en onmacht.

In een fantasierijke wervelwindstijl zoeven de door elkaar lopende verhaaltjes van Reines d'un jour over het scherm. De regisseuse strooit met tragikomische situaties en spitsvondige dialogen als waren het pepernoten, en dit alles op de jachtige kadans van het grotestadsleven in kerstverlicht Parijs. Met z'n agiele camerabewegingen, warme art direction en fraaie kleurgebruik is deze pittig gemonteerde comedy of errors ook visueel een traktatie.

Juist in de versmelting van taal, ritme en beeld gaat de film verder dan soortgelijke werkjes als bijvoorbeeld het Italiaanse Il cielo è sempre più blu (Antonio Luigi Grimaldi), Mercredi folle journée (Pascal Thomas) of Doris Dörrie's Bin ich schön?.

Er valt genoeg te grinniken en nauwelijks te voorspellen wat er in een volgende scène zal gebeuren; beslist een bonus bij deze Franse rampdag vol liefdesgestuntel. De vrouwelijke blik op het moderne stadsleven zorgt daarnaast voor verfrissende observaties, maar het zijn vooral de energie, cinematografische durf en acteursregie die voortdurend verrassen.

Wie het werklozendrama Rien à faire wat sombertjes vond, zal hier bovendien die zekere lichtvoetige toon terugvinden die het driehoeksverhaal Love, etc. zo plezierig maakte. Een bijzondere surprise, deze Reines d'un jour.

Reines d'un jour (Marion Vernoux, Frankrijk, 2001), Ned. 3, 23.55-1.25u.

    • Oliver Kerkdijk