Inspectie voortaan met de bus

Werknemers van de Arbeidsinspectie gaan vanaf 1 januari hun bedrijfscontroles met het openbaar vervoer uitvoeren. Dat dreigt een groot deel van de circa vierhonderd inspecteurs in de buitendienst.

Het probleem is dat de kilometervergoeding door hun werkgever, het ministerie van Binnenlandse Zaken, volgend jaar wordt verlaagd van 28 naar 18 cent. Deze vergoeding dekt bij lange na niet de werkelijke kosten van autogebruik. Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat de kosten van vrijwel alle auto's hoger zijn dan 28 cent per kilometer.

Vanaf 1 januari mogen werkgevers maximaal 18 cent per kilometer betalen voor kilometers die werknemers voor hun werk rijden, zonder dat er loonbelasting over hoeft te worden betaald. Dat heeft het kabinet deze herfst besloten. De meeste werkgevers bij de overheid verlagen hun kilometervergoeding.

,,Met het openbaar vervoer is het werk van de inspecteurs praktisch onmogelijk'', zei een woordvoerster van de Abvakabo FNV vandaag. Zij benadrukte dat het probleem ook bij andere diensten speelt, zoals de onderwijsinspectie. ,,Ik verwacht dat ook zij actie gaan voeren.''

Wiel Aarts, arbeidsinspecteur en kaderlid van de ambtenarenvakbond Abvakabo, rijden de arbeidsinspecteurs gemiddeld circa 15.000 kilometer per jaar om bedrijfsbezoeken af te leggen. ,,Vaak moeten we naar bedrijfsterreinen en andere locaties, zoals bouwplaatsen en havengebieden, die moeilijk met het openbaar vervoer te bereiken zijn.''

Ook vinden volgens de inspecteur bedrijfsbezoeken vaak op ongebruikelijke tijden en tijdens calamiteiten plaats. ,,Allemaal redenen waarom wij eigenlijk de auto nodig hebben.''