Indiase BJP wint in drie deelstaten

De regerende hindoe-nationalistische BJP van premier Atali Bihari Vajpayee heeft deze week bij regionale verkiezingen in India onverwachts grote successen geboekt. In drie deelstaten in het midden van India versloeg de BJP haar grote rivaal, de Congrespartij van Sonia Gandhi, en nam ze de macht over. Alleen in de hoofdstad New Delhi behield de Congrespartij haar absolute meerderheid.

De vanochtend bekend geworden einduitslagen van de deelstaatsverkiezingen van afgelopen maandag kwamen ook voor premier en partijleider Vajpayee als een verrassing. Vanochtend zei hij te hebben gerekend op een winst voor de BJP in slechts twee deelstaten. Vajpayee zei evenwel ook dat de verkiezingswinst in de deelstaten Rajastan, Madhya Pradesh en Chhattisgarh hem er niet toe zal verleiden om nu snel vervroegde nationale verkiezingen uit te roepen. Hij zei dat de BJP ,,nog een jaar heeft te gaan'' als regeringspartij. De komende nationale verkiezingen moeten uiterlijk volgend jaar worden gehouden.

In de vier deelstaten waar deze week werd gestemd wonen zo'n 94 miljoen stemgerechtigden. Van hen kwamen 52 à 53 miljoen mensen opdagen, wat neerkomt op een gemiddeld opkomstpercentage van 57 procent.

De Bharatiya Janata Partij (BJP) staat onder grote invloed van hindoefundamentalisten die de afgelopen jaren steeds luidruchtiger van zich doen spreken. Maar waarnemers waarschuwen dat de overwinning van de BJP in de drie deelstaten niet zomaar kan worden uitgelegd als een steunbetuiging voor groeiend hindoenationalisme jegens de moslimbevolking. In de afgelopen verkiezingscampagnes heeft de BPJ vooral de nadruk gelegd op het falend beleid van de Congrespartij in de deelstaten. Veel meer dan door de hindoekaart te trekken heeft de BJP stemmers getrokken door haar beleid van economische hervormingen dat de economische groei van India heeft gestimuleerd, aldus analisten.

Volgens hen zijn veel kiezers in de betrokken deelstaten teleurgesteld in het falend beleid van de socialistische Congrespartij, en weerspiegelt het kiezersgedrag fundamentele veranderingen in de Indiase maatschappij. Niet langer traditionele loyaliteiten en netwerken zouden de doorslag geven, maar de concrete prestaties die bestuurders leveren. ,,Binnen de BJP zullen de hervormingsgezinde krachten nu de wind nog meer in de zeilen krijgen'', zegt een analist van een financiële instelling in New Delhi.