HELP PIET

Sinterklaas vroeg dit jaar of jullie de Pieten wilden helpen je schoen te vinden. Dit was geen gek idee. De sint kreeg inzendingen uit het hele land.

De schoenen staan in huizen met een schoorsteen, boerderijen met een deel, etages met of zonder balkon. En luxe-huizen met carport en met wel vier verdiepingen.

Sommige plattegronden zijn zo precies dat we de tekeningen dag en nacht moesten bewaken. Stel je voor dat ze in handen zouden komen van inbrekers. Die zouden zomaar alles kunnen vinden om te komen stelen, je schoen bijvoorbeeld.

Er waren veel belangrijke tips hoe Piet makkelijk binnen kon komen: ,,De sleutel aan de sleutelpiet vragen'' (Julian uit Amsterdam). `Gelijk het eerste raam naar boven klimmen' (Aurelie Misse). `Via de regenpijp naar boven het dak op' (Meike Nauta). `Je moet een ladder pakken' (Mees).

Louise ten Houten uit Delft helpt Piet enorm door een wit touwtje dwars door het papier heen te rijgen, van de schoorsteen naar haar schoen. ,,Piet, volg het touw, dan kom je bij mijn schoen'' schrijft ze erbij. Heel handig in het donker.

Charlotte de Bree uit Blaricum kwam erachter dat haar moeder de piano voor de schoorsteen heeft gezet. ,,Beste Piet, dit is wel de ingang”, schrijft ze. ,,Duw met je voeten de piano naar voren, en als je weer naar boven gaat door de schoorsteen, trek hem dan terug.''

Yassir uit Amsterdam maakte voor Piet zelfs een handleiding bij zijn plattegrond. ,,Voor Piet'' staat erop. ,,Ga door het raam. Van mijn kamer. Schrik niet hoe mijn bed kraakt. Doe de deur open en daar ligt mijn schoen. Stop er wat in. Ik hoop dat het groot is. Dank, Yassir.''

In sommige huizen was het zelfs een beetje gevaarlijk om een schoen te zoeken. Bijvoorbeeld bij Evelina van der Veen. Piet kan daar wel door de voordeur, maar moet dan zeven trappen op en langs een heleboel hindernissen. Hij vindt rotzooi, moet langs een slaapwandelaar en ook nog letten op breekbare vazen. Op de vijfde etage wacht Evelina's boze oma Piet op, zwaaiend met een deegroller: ,,Pas op oma!'' Evelina schrijft: ,,Neem op de terugweg de lift.'' Is het niet handiger wanneer Piet ook met de lift naar boven gaat?

Klaas uit Oosterhesselen maakt er een beetje een spel van. Piet komt in zijn huis via de kachelpijp. Via een geheime ingang kan hij naar de bovenste etage. Daar blijkt dat hij weer terug naar beneden moet om eerst een kleurcode te halen die onder het bankstel ligt. Klaas heeft een parachute klaargelegd naast zijn schoen waarmee Piet van het dak af kan springen.

Gelukkig mag Piet van een aantal inzenders hun schoen gewoon achter de voordeur vinden. Al dan niet gevuld met winterpeen.

De grote winnaar van de wedstrijd is Camille Eizenga uit Utrecht. Hij is zeven jaar en ook hij zet zijn schoen achter de voordeur. Om Piet te laten zien hoe dat werkt heeft hij de deur nagemaakt. Onder de deurbel staat zijn naam `Camille'. De deur kan open: daarachter staat zijn schoen. Pakjes en snoepgoed kunnen door de brievenbus. Is het pakje te groot, dan kan Piet de deurmat optillen: daar ligt de sleutel. Zo kan Piet makkelijk naar binnen.

Camille, jij hebt de Pieten dit jaar het beste geholpen! Jouw naam in chocoladeletters komt zo snel mogelijk naar je toe.

    • Jitka Xantinidou