Filippijnen reactiveren de doodstraf

De Filippijnse regering heft vanaf januari het moratorium op de uitvoering van de doodstraf op. Dat heeft president Gloria Arroyo vandaag in een verklaring bekendgemaakt.

Arroyo is gezwicht voor de druk van de kleine, maar economisch machtige en daarmee electoraal interessante etnisch-Chinese minderheid. Die gelooft dat alleen executies helpen tegen de zware criminaliteit waar veel Chinezen de afgelopen maanden het slachtoffer van zijn geweest.

Bijna elke twee dagen wordt er iemand op de Filippijnen ontvoerd en meestal gaat het daarbij om succesvolle Chinezen. De in de media uitgebreid besproken ontvoering met dodelijke afloop vorige maand van de 32-jarige Betti Sy, een manager van Coca-Cola, was voor de Chinees-Filippijnse gemeenschap reden van Arroyo te eisen dat het in maart 2000 ingestelde moratorium op de doodstraf wordt opgeheven.

De diepgelovige Arroyo liet toen weten de bezwaren van de Filippijnse katholieke kerk te volgen en zei niets te voelen voor reactivering van de doodstraf. ,,Executies hebben gruwelijke misdaden niet gestopt. Ik benader die liever op een sterke institutionele wijze dan dat ik op het publiek en de media speel.'' Ook verwees Arroyo naar Scandinavië, waar sinds de afschaffing van de doodstraf de zware criminaliteit niet zou zijn toegenomen, en naar Texas, waar dat ondanks massale executies wel is gebeurd. Nu, ruim een week later, is Arroyo op de standpunt terug gekomen. ,,Het is tijd dat ik stelling neem voor het volk'', zei de president.

Momenteel zitten ruim duizend gevangenen in een dodencel. Voordat het moratorium van kracht was, zijn slechts zeven van de duizend uitgedeelde doodstraffen daadwerkelijk uitgevoerd. De reden voor dat geringe aantal is dat de in de Filippijnen invloedrijke kerk bij elke dreigende executie heeft dwarsgelegen.

De beslissing van Arroyo valt samen met het begin van de officieuze campagne voor de presidentsverkiezingen van mei volgend jaar.

Krantencommentatoren verklaren haar beslissing niet langer executies te verbieden uit een behoefte zich als harde, onbuigzame leider te profileren. Temeer omdat haar vermoedelijke tegenstrever in de verkiezingen, Fernando Poe, geen moeite zal hebben zich als zodanig te profileren. Deze populaire ruwe-bolster-blanke-pit-acteur heeft geen enkele politieke ervaring, maar heeft een politiek platform gemaakt van zijn rol als good guy die het zonder uitzondering wint van een groot aantal bad guys. Poe staat hoog in de peilingen.