Elk jaar winterziek

Je kunt kleuters niet vroeg genoeg kennis laten maken met De Liefde, de ware liefde die zich niets aantrekt van landsgrenzen en lichamelijke beperkingen. Zoals de liefde tussen Guus en Tine in het prentenboek De bus naar Hawaii van Ingrid Godon (illustraties) en André Sollie (tekst). Guus is een grote, gevoelige man (type Gerard Depardieu), Tine een klein dik propje met een Afrikaanse hoofddoek. Als Guus boodschappen doet, neemt hij Tine mee in zijn mand. Ze is even groot als het stokbrood. `Guus is gek op Tine. Stapelgek. Zijn hartstocht is zo groot als Tine klein is. Heel, heel groot. Zo klein is Tine.'

De liefde tussen Guus en Tine is zo mooi, dat je maag ervan gaat knijpen. Dat komt door de mooie combinatie van illustraties en poëtische tekst. Godon – haar stijl doet denken aan die van illustrator Wolf Erlbruch – heeft het vreemde echtpaar met verf en krijt op bruin papier gezet en creëert een beetje zonderlinge, maar huiselijke sfeer. Tegen het bloemetjesbehang hangen posters van Hawaii-meisjes. Als Godon een oergezellig tafereel tekent van een kruiswoordpuzzelende Tine en een stofzuigende Guus, maakt Sollie er deze zinnen bij: `Er zoemt iets door de kamer. Guus en Tine weten wat het is. Maar over geluk praat je niet.'

Net als elk jaar wordt Guus winterziek. Hij droomt van Hawaii. Tine heeft andere dromen: ze wil bij de schakelaar kunnen. Op een ochtend blijkt ze opeens gegroeid: ze is nu zo groot als Guus, en Guus is zo klein als de oude Tine. Guus vlucht weg van de reuzin in zijn bed. Tine kan nu wel bij het fornuis, maar ze kan nog steeds geen soep maken. Zonder Guus kan ze niet. Ze gaat hem zoeken in Hawaii. Nergens kan ze hem vinden, totdat uit haar koffer `hoela hoela' klinkt en Guus naarbuiten klimt. Zonder dat ze het wist, heeft Tine haar winterzieke man naar Hawaii gebracht.

Als dat geen liefde is.

Ingrid Godon en André Sollie: De bus naar Hawaii. Querido, €13,50. Vanaf 6 jaar.

    • Monique Snoeijen