Een Inuk heeft zalmen in zijn hoofd

Drie kinderen. Het Schotse meisje Alison, dochter van een nomadische natuurfotografe. De IJslandse Yorrick, een halfbloed-Inuk met sjamanenbloed (zeg nooit eskimo tegen een Inuk). En de Nederlandse Jonathan, een beetje bange zoon van een gescheiden vogelkenner. In een zomervakantie op het IJslandse vulkaneneiland Heimaey leren ze elkaar kennen.

Geheimen van de wijde zee van Noëlla Elpers (1959) is een origineel verhaal over vriendschap en het omgaan met verschillen. Multiculturele vriendschappen zijn een populair thema in jeugdboeken. Deze maand verschenen onder meer Vrij als een vogel van Geertje Gort, over een Afghaans vluchtelingenmeisje, en Schaatsen op het ijs van Matts Berggren, over de vriendschap tussen een Nederlands en een Marokkaans meisje. Beide boeken zitten dicht op het televisie- en krantennieuws en daardoor lijken ze – hoewel best aardig geschreven – een plichtmatige invuloefening. Best lekker om met een boek in de hand na te denken over hoe dat zou zijn: niet mogen schaatsen omdat er ook jongens op het ijs zijn (belachelijk!). Maar wat te denken van een moeder die haar zoon wijsmaakt dat er een levensgevaarlijke ijsbeer rondloopt, terwijl Yorrick tijdens zijn Inuk-initiatie drie dagen alleen in een burghut moet zitten? Wat weten we van de Finse tango, het land van Björk en van jonge papegaaiduikers die in augustus massaal in de straten landen maar zonder hulp van kinderen niet meer kunnen opstijgen? Elpers maakt veel gebruik van dieren- en natuursymboliek, zonder dat het hindert of gekunsteld overkomt. Dat Yorrick het gevoel heeft dat er `vliegende zalmen' in zijn hoofd zitten, past goed bij deze licht manische IJslandse jongen.

Aan het einde van de zomer is er voor de drie kinderen veel veranderd. Het afscheid is verrassend poëtisch. Laat dat maar over aan een halve Inuk gekleed in ijsberenbont.

Noëlla Elpers: Geheimen van de wijde zee. Van Goor, 128 blz. €13,50. Vanaf 12 jaar

    • Monique Snoeijen