Boetes op overlast 10 procent omhoog

Het ministerie van Justitie verhoogt per 1 januari de boetes voor overlast op straat, in het openbaar vervoer en in het verkeer met circa 10 procent. Ook zijn, om het gevoel van onveiligheid onder burgers te bestrijden, enkele nieuwe boetes ingesteld.

Het openbaar ministerie heeft een voorlopig overzicht gepubliceerd van een aantal verhogingen. `Hinderlijk rondhangen' bijvoorbeeld, een strafbaar feit dat vorig jaar 3.600 maal werd beboet, kost nu nog 40 euro en vanaf 1 januari 45 euro; wildplassen (19.100 boetes in 2002) gaat van 46 naar 50 euro en zwartrijden in het openbaar vervoer (38.000 boetes) van 50 naar 65 euro. Ook in het verkeer gaan de boetes omhoog. Door rood licht rijden komt automobilisten volgend jaar op 95 in plaats van 86 euro te staan, telefoneren in de auto op 140 euro (was 136 euro).

De verhogingen zijn een uitwerking van een in juni genomen kabinetsbesluit om de boetes voor een aantal delicten en verkeersovertredingen met ongeveer 10 procent te verhogen. De boete op bumperkleven (tot en met 80 kilometer per uur) gaat omhoog van 132 naar 145 euro; links blijven rijden van 86 naar 95 euro. De tarieven zijn geïndexeerd op basis van het prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie. Een aantal boetes is verhoogd omdat ze niet het gewenste preventieve effect bleken te hebben. Voorbeelden: boetes voor het niet dragen van een helm en het negeren van verkeersborden.

Eind oktober kondigde het kabinet aan dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om zelf veroorzakers van overlast te beboeten. De invoering van deze zogenoemde bestuurlijke boete is nog niet rond, maar de boetes voor de delicten waar het om gaat, zijn al wel verhoogd. Zo kost ontijdig afsteken van vuurwerk tot en met 31 december 52 euro, en na de jaarwisseling 60 euro. De boete voor baldadig gedrag tegen personen of goederen gaat van 50 naar 55 euro. Ook zijn enkele nieuwe boetes ingesteld. Zo komen er boetes voor het misbruiken van voorzieningen op stations en in treinen en bussen (50 euro), voor het veroorzaken van overlast op diezelfde plaatsen (50 euro) en voor bedelen (50 euro).