Beurs omlaag na prognose Intel

Vooral de technologieaandelen hadden het vanochtend zwaar op de Amsterdamse effectenbeurs. Gisteravond gaf 's werelds grootste chipbouwer Intel een prognose voor de omzet in het vierde kwartaal en die verwachting viel veel beleggers tegen. Of anders wel de afschrijving van 600 miljoen euro op de activiteiten van draadloze technieken.

De gevolgen waren duidelijk: ASML, producent van machines voor chipfabrikanten, viel vanochtend bijna 3 procent terug tot 16,17 euro. Philips, producent van chips, noteerde een vergelijkbare daling en stond tegen het middaguur op 24,19 euro.

De AEX-index van de beurs in Amsterdam stond tegen het middaguur op 334,98 en dat is 0,9 procent lager dan het slot van gisteren. Op de beurs in Frankfurt (min 0,45 procent) was Deutsche Bank een van de winnaars met een koersstijging van 1,2 procent. Er waren berichten dat de bank zich wil splitsen en dat daarna de activiteiten voor het bedrijfsleven en particuleren worden gebundeld met die van een andere bank. Parijs was 0,55 procent lager en Londen kwam er, dankzij de stijgende oliefondsen, nog het beste vanaf met een stijging van net geen 0,1 procent.

Dat president Bush de strafheffing op niet-Amerikaans staal intrekt, maakte weinig indruk op de beurs, ook al is de kans op een handelsoorlog tussen Europa en Amerika een stuk kleiner geworden. Alleen het voormalige Hoogovens, Corus, heeft een directer belang bij heffingsloos staal, maar aan het aandeel was het niet te merken: één cent lager op 0,46 euro. Een dag eerder was de inschrijving op nieuwe aandelen en echt overweldigend was de belangstelling voor de stukken Corus niet te noemen. De opbrengst van 307 miljoen euro moet Corus financiële speelruimte geven om zijn Britse activiteiten op orde te brengen.

De beleggers wachtten vanochtend op gegevens over de arbeidsmarkt (werkgelegenheid) en over de industrie (orderontvangst) in de Verenigde Staten die later op de dag moesten komen. Deze gegevens zijn ook van belang voor de waarde van de euro, die vanochtend 1,2075 dollar waard was, iets minder dan het record van 1,2155 dollar eerder deze week. Goed nieuws uit de VS zorgt er volgens waarnemers voor dat de euro in waarde gelijk blijft, tegenvallend nieuws zou voor een verdere daling van de dollar zorgen. En dat verslechtert de positie van het Europese bedrijfsleven.