Bellen vast naar mobiel goedkoper

Het tarief voor het bellen van een vaste telefoon naar een mobiele telefoon daalt vanaf 1 januari met bijna eenvijfde. Mobiel bellen wordt daarentegen niet goedkoper, misschien zelfs duurder.

De tariefsverlaging, waarover de afgelopen drie jaar hevige juridische gevechten zijn gevoerd, is onder druk van telecomtoezichthouder Opta en kartelautoriteit NMa tot stand gekomen. De verlaging gebeurt in drie stappen, waarvan de laatste eind 2005. In vergelijking met andere Europese landen zijn de tarieven van vast naar mobiel in Nederland hoog.

De lagere tarieven zijn inzet geweest van talloze rechtszaken omdat het mogelijk de winstgevendheid van de vijf Nederlandse mobiele aanbieders – naast KPN Vodafone, Orange, T-Mobile en Telfort – onder druk zet.

KPN heeft vanochtend aangegeven dat het bedrijfsresultaat volgend jaar door de nieuwe tarieven zal dalen met ongeveer 65 miljoen euro. Het jaar daarop kan dat oplopen tot 110 miljoen euro.

Vodafone, na KPN de grootste speler in Nederland, wil niet zeggen of de winst onder druk komt te staan. De tariefstructuren zijn dermate complex dat de gevolgen voor andere spelers nog niet direct duidelijk zijn.

De resultaatsdaling bij KPN is gevolg van de dominante positie van het bedrijf op de markt van vaste telefonie. KPN voorziet ongeveer acht van de tien vaste aansluitingen. Andere aanbieders van vaste telefonie zijn Tele2 en Scarlet. KPN verwacht dat het telefoonverkeer van vast naar mobiel zal groeien.

Directeur C. van den Heijkant van KPN Mobile verklaart dat KPN het inkomstenverlies de komende jaren wil compenseren. Een mogelijkheid daartoe is het verhogen van de mobiele beltarieven. Van den Heijkant sluit niet uit dat deze tarieven omhoog gaan. Een woordvoerder van Vodafone Nederland wil niet ingaan op de vraag of mobiele beltarieven omhoog gaan. ,,Dat is afhankelijk van ontwikkelingen in de markt.''

Van den Heijkant van KPN is daarentegen uitgesproken over de al sterk verminderde subsidies op mobiele telefoons. ,,Er liggen nog altijd mobiele telefoons in de winkel voor nul euro. Dat geeft aan dat er subsidies zijn. Die kunnen een stuk minder worden.'' Vodafone wil wederom niet op de vraag ingaan.

De subsidies op mobiele telefoons zijn bijna twee jaar geleden verminderd omdat inmiddels een groot aantal mensen een mobiele telefoon bezit. Op dit moment zijn volgens onderzoeksbureau VKA in Nederland bijna dertien miljoen mobieltjes in gebruik.