Alle Slowaken één belasting

Slowakije gaat als eerste land in Oost-Europa een volledige flat tax invoeren, een voor iedereen – burgers en ondernemingen – gelijk belastingtarief. Het parlement in Bratislava heeft hierover gisteren voor de tweede maal een wet aangenomen, die vorige maand met een veto was geblokkeerd door president Rudolf Schuster.

Schuster is tegen het enkele belastingtarief van 19 procent, omdat het volgens hem nadelig uitpakt voor de allerarmsten in Slowakije. Nu betalen Slowaken nog tussen de 10 en 38 procent belasting, afhankelijk van hun inkomen, bedrijven tot 25 procent.

Maar de regering zegt dat het vereenvoudigde belastingregime, dat op 1 januari ingaat, het ontduiken van belasting moeilijker maakt en investeerders uit het buitenland zal aantrekken. Bratislava hoopt dat het met de belastingmaatregel de Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai kan overhalen om een nieuwe fabriek in Slowakije te bouwen en niet in Polen, het andere land dat in de race is voor de autofabriek.

In het Slowaakse parlement werden gisteren 78 stemmen geteld vóór de wet, 54 tegen en vier onthoudingen.

Tevens is gisteren een wet afgeschaft die de Slowaakse staat verplicht om minstens 51 procent aan te houden in staatsbedrijven. Schuster had een eerdere poging hiertoe ook geblokkeerd. Analisten verwachten dat de privatisering van staatsbedrijven in een stroomversnelling zal raken.

Het invoeren van flat tax is niet onomstreden, omdat het op de korte termijn tot inkomensverlies leidt voor overheden. In Polen is onlangs besloten tot een gedeeltelijke versimpeling van het systeem. De vrees bestaat echter dat het huidige, volgens velen catastrofale economische beleid van de Poolse regering later toch weer zal leiden tot een verhoging van de belastingen.