Aanslag op trein in Rusland eist zeker 36 levens

Ten minste 36 mensen zijn vanochtend omgekomen bij een aanslag op een forensentrein in het zuiden van Rusland. Ongeveer 150 passagiers raakten gewond.

De trein was rond acht uur net uit het station van Jessentoeki vertrokken richting Mineralnje Vody toen de bom in de tweede wagon ontplofte. In de trein bevonden zich ongeveer 600 passagiers, onder wie veel studenten en scholieren. De explosie, door de autoriteiten op tien kilo TNT geschat, reet de wagon in tweeën en blies de passagiers als ledenpoppen alle kanten op. De trein ontspoorde niet. Een brand in de bedrading van de trein bemoeilijkte vanochtend de reddingswerkzaamheden.

In september ontplofte al een bom in een trein in het naburige Pjatigorsk: zes doden. Die aanslag was niet het werk van Tsjetsjeense rebellen, meldde de politie indertijd. Jessentoeki ligt vlakbij de grens van Tsjetsjenië.

Generaal Nikolaj Litjoek van het ministerie van Rampenbestrijding opperde dat de aanslag was gepleegd door zelfmoord-terroristen. Televisie ter plekke maakte gewag van een vrouw die een tas droeg met daarin de bom, ingepakt in spijkers en schroeven. De politie meldt op tv-zender RTR dat onder een zitting in dezelfde trein enkele niet ontplofte granaten zijn gevonden. Russische ochtendtreinen zitten in de regel vol boerinnen en handelaars met volle tassen.

Een woordvoerder van het openbaar ministerie speculeerde vanochtend op de tv-zender NTV dat de aanslag met de Doemaverkiezingen van komend weekeind samenhangt. Vorige week waarschuwden de autoriteiten al voor Tsjetsjeense aanslagen in de aanloop naar de verkiezingen. Politieminister Boris Gryzlov, tevens leider van Poetins partij Verenigd Rusland, zwoer vanochtend dat de daders zullen worden gevonden. ,,De grond zal onder hun voeten branden'', aldus Gryzlov. ,,Deze beesten zullen zich nooit meer veilig voelen.''

Het Tsjetsjeense conflict, dat wekelijks nog altijd tientallen slachtoffers eist, ging dit jaar gepaard met bomaanslagen, vooral in Zuid-Rusland, maar ook in Moskou. De laatste grote aanslag was in augustus, toen een vrachtwagen met explosieven voor een militair hospitaal in Mozdok ontplofte. Daarbij vielen vijftig doden.

Veel van die aanslagen worden gepleegd door `zwarte weduwen', Tsjetsjeense vrouwen behangen met explosieven of achter het stuur van een bomauto of bomtruck.