Zes jaar cel voor lustmoord op weduwe (80)

Voor de rechtbank in Middelburg is vanochtend zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 19-jarige man uit Sint Philiplandsland, die op 7 december 2002 de 80-jarige weduwe Jakoba Serné uit zijn woonplaats om het leven heeft gebracht. De officier van justitie achtte doodslag bewezen, alsmede ,,zeer ernstig seksueel geweld''. Hij omschreef de verdachte als een ,,brandende tijdbom, die ten tijde van zijn delict sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. Volgens het Pieter Baan Centrum heeft de 19-jarige man ,,identiteitsproblemen en een seksuele storing.''

Op 7 december 2002 had de man, vertelde hij vanmorgen, 's ochtends en 's middags zo'n 15 flessen bier gedronken. Vervolgens vierde hij thuis sinterklaas, waarna hij met de hond naar de woning van Serné wandelde. ,,Ik voelde me aangetrokken tot het huis'', zei hij. Hij ging door de open achterdeur naar binnen en trof de slapende weduwe op de bank in de kamer aan.

Wat zich daarna afspeelde, zei hij vandaag niet meer te weten. Maar uit zijn eerdere verklaringen bleek dat hij de weduwe een kussen op de mond had gedrukt, tot bloedens toe had geslagen en geschopt en tenslotte seksueel had misbruikt. ,,Hij is met zijn vingers en mogelijk ook met een voorwerp de vagina van de vrouw binnengedrongen, niet zeker is dat hij dat ook met zijn geslachtsdeel heeft gedaan'', aldus de officier van justitie. Volgens de president van de rechtbank heeft het Pieter Baan Centrum aangetoond dat de man ,,emotioneel is scheefgegroeid''. ,,De vrij strakke milieu - en kerkregels maakten dat zijn omgeving dat probleem niet zag.'', legde hij uit. Hij verklaarde ook dat de man ,,geen zaadlozing kon krijgen'', en daarom bang was voor verkering met een meisje. ,,Denken over seks sloeg om in tobben.'' De officier van justitie zei dat de verdachte heeft verklaard dat hij zich op de weduwe wilde ontmaagden.

De verdachte werd pas vier en een halve maand na het delict opgepakt. Dat gebeurde na een vrijwillig DNA onderzoek onder tachtig mannen uit Sint Philipsland, die mogelijk ooit in het huis van het slachtoffer waren geweest. De verdachte, een achterbuurjongen uit een keurig gezin met zes kinderen, viel bij die test door de mand en bekende. Het was de eerste keer dat een verdachte werd opgepakt op grond van een zogenoemde match na een grootschalig DNA onderzoek.