Voorkeur Theater

Oom Vanja

Luk Perceval regisseert bij het Vlaamse Toneelhuis Oom Vanja (1897) van Anton Tsjechov. Zoveel leegte, banaliteit, anti-esthetiek en vulgaire domheid zagen we niet eerder in een toneelstuk van Tsjechov.

Het eerste half uur gebeurt er niets; en toch raak je als toeschouwer geboeid door acht intens verveelde, mopperende personages die in onverstaanbaar Vlaams af en toe stamelen en dan weer tot apathie vervallen. Het is aanvankelijk moeilijk Tsjechov te herkennen in dit duistere mausoleum. Geleidelijk komen de contouren in zicht: de professor die zichzelf wil verrijken door het landgoed te verkopen, oom Vanja en de treurige Sonja die hun leven voor hem hebben opgeofferd, dominante moeders, een uitgebluste min.

Even flakkert de dadenloze Vanja op als hij zijn pistool leegschiet en niemand raakt. In deze Tsjechov wordt het destructieve van Tsjechovs personages benadrukt. In gruwelijke woordenwisselingen doden ze elkaar zowat. In hun aankleding zijn de spelers karikaturaal. Perceval en zijn gezelschap met spelers als Vic De Wachter (Vanja), Tom Dewispelaere (dokter Astrov) en Gilda De Bal (Vanja's moeder) hebben een onweerstaanbare dramatische zeggingskracht aan Tsjechov gegeven. Zij hebben het anti-elan en de anti-melancholie tot een naakte en ontmaskerende Tsjechovstijl ontwikkeld en een onvergetelijke Oom Vanja gecreëerd.

4 dec Toneelschuur Haarlem. 20 dec Dordrecht, Schouwburg Kunstmin. 0032-32248844 www.toneelhuis.be.

Assepoes

Assepoes van jeugdtheatergezelschap Het Filiaal is geen brave vertelling van het sprookje. Schrijver Heleen Verburg maakt er iets veel mooiers van samen met Gábor Traján, die aantrekkelijke melodieën componeerde bij haar puntige songteksten. De voorstelling duurt zeventig minuten wat ook voor de kleintjes (vanaf 6 jaar) goed te doen is, omdat regisseur Monique Corver de acteurs tot lekker vet spelen heeft verleid. Vooral de stiefdochters zijn heerlijk gemene creaties.

7 dec Heerlen, PLT-Theater. 10 dec Alkmaar, De Vest. Inl 030-2734956 of www.assepoes.nl

Noordestil

De Berini's (Marjolein Meijers en Hans Kemeling) zijn uit de Aldemondestraat in Rotterdam verhuisd naar een boerenkooldorp in het hoge noorden. Daar staan ze voor de taak te integreren, alsof ze allochtonen zijn. En dat valt niet mee. Het script van Dick van den Heuvel, dat de Berini's als gegoten zit, is niet erg verrassend, maar er komen droogkomische zinnetjes bij, de visuele effecten zijn grappig en er wordt mooie muziek naar Ierse snit gemaakt.

6 dec Heerenveen, Posthuis. 9 dec Groningen, Stadsschouwburg. 10 dec Zoetermeer, Stadstheater. Inl 020-6164004 of www.berinis.nl

Foi

Het Vlaamse Ballet C de la B en muziekgroep Capille Flamenca brengen een middeleeuws-hedendaagse dans-opera van choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui (ex-danser van Alain Platel) en Gentse muzikant en Ars Nova-specialist Dirk Snellings. In een surrealistische, Jeroen Bosch-wereld (beenloze yogi's, een disco-Downer) zoeken de dansers en zangers naar hun culturele achtergrond. Sierlijk en ongepolijst, verstild en rauw is Foi een prachtige voorstelling.

4 dec Schouwburg Rotterdam. Inl 010-4118110 of www.schouwburg.rotterdam.nl