VOORKEUR REGIO

ALKMAAR

Het wijde land Aluin speelt in Provadja Het wijde land van Schnitzler, over huwelijkstrouw bij een veranderende seksuele moraal. De emancipatie is mislukt omdat niemand de vrijheid aan kan en omdat met de oude waarden de gevoelens zijn weggegooid. Regisseur Erik Snel maakt de komedie zwaar genoeg om tot gepeins over het huidige hedonisme aan te zetten. En de tragedie maakt hij licht genoeg om recht te doen aan de onbeduidendheid van lege mensen. Aluin speelt dit complexe stuk met verraderlijk ongecompliceerde intonatie.

6 dec Provadja, Verdronkenoord 12. Inl. (072) 511 0136 of www.provadja.nl

DEN HELDER

Zeeschilders

De Nederlandse Vereniging van Zeeschilders bestaat vijftig jaar en viert dat met de tentoonstelling De lokroep van de zee in Den Helder. Alle leden nemen eraan deel. De verkoopexpositie vertoont zestig kunstwerken.

De lokroep van de zee. Marinemuseum, Hoofdgracht 3, Den Helder. T/m 29 febr, di-vr 10-17u, za, zo en feestdgn 12-17u, gesloten op 25 en 26 dec en 1 jan. Tel. 0223 657534, www.marinemuseum.nl

HAARLEM

Raskolnikov

Zanger Mark Ritsema was bij zijn vorige bands Spasmodique en Cobraz niets minder dan de Nick Cave van Nederland. Zijn huidige groep Raskalnikov is minder vastgebakken aan rockmuziek en een starre groepsstructuur, en houdt er een jazz-achtige benadering op na als het gaat om onafhankelijke muziekbeoefening en spontane improvisatie. Wat niet wegneemt dat hun album The Jezebel Shanty prachtige liedjes bevat.

7 dec Patronaat, Haarlem

Arabische Nacht In de Toneelschuur speelt de bedwelmende komedie van de Duitse schrijver Ronald Schimmelpfennig door Productiehuis Brabant, over een zomernacht op een flat-etage zonder water. Arabische nacht heeft een geleidelijk opgebouwde, surrealistische atmosfeer vol broeierige verlangens. Regisseur Matthijs Rümke laat alles tegelijk en dwars door elkaar gebeuren.

5-6 dec Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023 517 3900 of www.toneelschuur.nl

Piranesi

De Italiaanse beeldend kunstenaar Giovanni Battista Piranesi (1720-78) legde met groot gevoel voor drama alle bekende gebouwen in Rome vast. Een tentoonstelling in het Prentenkabinet van het Teylers Museum toont ongeveer 30 monumentale prenten uit de eigen collectie.

Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. T/m 24 maart. Inl 023-5319010, www.teylersmuseum.nl

Literatuur

Op 7 dec (13u-17u30) vindt de eerste editie van Haarlem Literair plaats. Met o.a. Harry Mulisch, Jessica Durlacher en Kees van Beijnum.

Toneelschuur Haarlem, Smedestraat 23. Inl 023 5312439, www.toneelschuur.nl

LEIDEN

Muzieklezing

Ger van Wengen praat 11 dec (10u30) over muziek uit het Caraïbisch gebied.

Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1. Inl 071-5168800 & www.rmv.nl