Voorkeur Film

Grimm

Vier films maakte Alex van Warmerdam. Vier Nederlandse films, noemt hij ze: Abel, De Noorderlingen, Kleine Teun en De jurk. En nu maakt hij weer een debuut. Grimm, een grimmig sprookje, lijkt wel een eerste film omdat de film fris is, en raar, en mank, en hoewel herkenbaar, toch zo heel anders dan we van Van Warmerdam gewend zijn: duister in plaats van ongerijmd, uitgebeend in plaats van gestileerd, abstract in plaats van dubbelzinnig helder. De film lijkt wel een debuut, omdat we kennis maken met een nieuwe, andere, een bozige, in plaats van een verbaasde regisseur. Die Nederland achter zich liet en zag dat het in het Verenigd Europa ook om seks, vlees en enge mannen draait, maar zoveel griezeliger en gruwelijker dan in Nederland. Het is een roadmovie waarin er een rechte lijn tussen Nederland en Spanje loopt, waarin er verwantschap wordt blootgelegd tussen Van Warmerdams Hollandse hyperabsurde realisme en het Spaanse magisch-realisme. Het is een western en een thriller en een horrorfilm waarin David Lynch door het raam gluurt.

Regie: Alex van Warmerdam. Met: Jacob Derwig, Halina Reijn, Carmelo Gómez, Elvira Mínguez, Ulises Dumont, Frank Lammers, Annet Malherbe, Johan Leysen, Jaap Spijkers. In: 7 bioscopen.

Oasis

In het haastige, armzalige hedendaagse Zuid-Korea drijft regisseur Lee Chang-dong twee verschoppelingen met geweld in elkaars armen. Jong-du en Gong-ju onttrekken zich aan de logica van de moderne maatschappij. Niet als daad van verzet, maar omdat ze er niet in passen. De amorele Jong-du en de spastische dochter van de man die hij zou hebben doodgereden ontwikkelen een liefdesrelatie. En als ze zich eenmaal aan elkaar hebben overgegeven, maakt de film een briljante tournure.

Regie: Lee Chang-dong. In Rialto, Amsterdam.

Finding Nemo

Na insecten (A Bug's Life), speelgoed (Toy Story) en monsters (Monsters, Inc.) zijn nu vissen, kwallen en haaien aan de beurt om met behulp van computeranimatie tot leven te komen. Met Finding Nemo levert Pixar Studio's opnieuw een topstuk op animatie-gebied af. Twee anemoon- of clownvissen, vader Marlo en zoon Nemo, worden van elkaar gescheiden. Nemo komt in een aquarium en vader Marlo zoekt samen met doktersvis Dolly de oceaan af naar zijn zoon.

Regie: Andrew Stanton, Lee Unkrich. In 113 theaters (Nederlands) en 68 theaters (ondertiteld).

Love Actually

Richard Curtis schreef scenario's voor films die jubelen, zoals Four Weddings and a Funeral en Notting Hill. Love Actually is de eerste film die hij ook regisseerde en die koperblazers inzet om de hele wereld te laten weten dat `Love is all around'. De beste Britse acteurs verzamelden zich om mee te doen aan dit mozaïek, met talloze verhaallijnen en personages en waarin de liefde soms toch nog onverwachte vormen aanneemt.

Regie: Richard Curtis. Met: Bill Nighy, Colin Firth, Liam Neeson, Emma Thompson, Hugh Grant, Laura Linney, Alan Rickman, Billy Bob Thornton. In: 17 bioscopen.

Good bye, Lenin!

Good bye, Lenin! is een film over mensen en over dingen. Mensen spelen de hoofdrollen, maar dingen stelen de show. Vooral een potje augurken heeft een glansrol. Good bye, Lenin! is sinds zijn première op het filmfestival van Berlijn een groot succes, niet alleen in Duitsland, maar ook in Engeland en Frankrijk. De film gaat over een Oost-Duitse modelburger die vlak voor de val van de Muur in coma raakt en acht maanden later in het nieuwe Duitsland ontwaakt.

Regie: Wolfgang Becker. Met: Daniel Brühl, Katrin Sass, Chulpan Khamatova. In 11 bioscopen.