Voorkeur Beeldende Kunst

Dolf Henkes

Hoog in de lucht zweeft een zwarte scheepsschroef, het is net een dreigende vogel die tussen de kranen zweeft. Havengezicht (1987) heet het doek en is geschilderd door de Rotterdamse kunstenaar Dolf Henkes (1903-1989). Ter ere van zijn honderdste geboortedag wijden vier Rotterdamse musea een expositie aan deze schilder. Henkes groeide op in een eenvoudig, arm gezin op Rotterdam-Katendrecht. Hier ontwikkelde hij een grote aandacht voor de hardwerkende havenarbeiders, de arme doorgangspassagiers, de prostituees en al het havenvolk. Hij volgde geen academische opleiding, maar ontwikkelde zich op eigen kracht. Zijn niet aflatende drang telkens nieuw werk te scheppen, inspireerde hem tot een omvangrijk en gevarieerd oeuvre. Als leermeesters golden voor hem Hendrik Chabot, Picasso en Constant Permeke. Henkes is de zichtbare werkelijkheid altijd trouw gebleven. Zijn vroegste havengezichten, te zien in het Maritiem Museum, zijn los-expressionistisch van stijl. In het Chabot Museum zijn jongensnaakten te zien, teder en schetsmatig van lijnvoering. Boijmans toont het monumentale werk, onder meer wandschilderingen die Henkes maakte voor het Feijenoordstadion en de oude Rotterdamse Schouwburg. Intrigerend zijn de portretten en zelfportretten in Het Schielandshuis. De vier tentoonstellingen die een eeuw Dolf Henkes beslaan, bieden niet alleen een boeiend overzicht, ook ontstaat er een beeld van Rotterdam in de vele decennia van Henkes' artistieke arbeid.

100 jaar Dolf Henkes in Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark 18-20 di-za 10-17, zo 11-17u; Chabot Museum, Museumpark 11 di-vr 11-16u30, za 11-17u zo 12-17u; Het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31 di-vr 10-17u, za en zo 11-17u; Maritiem Museum, Leuvehaven, di-za 1-17u, zo 11-17u, Rotterdam. T/m 1 febr.

Martin Kippenberger

Martin Kippenberger (1953-1997) was een alleskunner, anarchist en provocateur. In één onophoudelijke stroom produceerde hij schilderijen, sculpturen, installaties, teksten, tekeningen en architectuurmodellen. In het Van Abbemuseum is op een overzichtsexpositie te zien hoe virtuoos hij was, hoe gretig hij de kunst naar zijn hand probeerde te zetten en hoe gepassioneerd hij op zoek was naar de waarheid hoewel hij wist dat die niet bestond.

Overzichtstentoonstelling Martin Kippenberger tot 1 febr Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven. Di-zo 11-17u.

Ron Mueck

Ron Mueck (1958) mag een beroemde beeldhouwer zijn met moderne klassiekers op zijn naam als Dead Dad, Angel en Mask, van huis uit is hij een poppenmaker die bij toeval in de kunstwereld is beland. Muecks beelden van fiberglas en siliconen roepen een unieke fysieke sensatie op. In de huid zie je elke ader, baardhaar en rimpel terug die een mens ook heeft. Maar doordat de formaten van de levensechte beelden sterk afwijken van de realiteit, ontstaat er een vreemde spanning.

Ron Mueck, beelden. T/m 18 jan in De Hallen, Grote Markt 16 Haarlem. Di-za 11-17u, zo 12-17u.

Jongkind

Voor Monet was hij de `ware meester' en Manet noemde hem `de beste van onze landschapsschilders'. De schilder Johan Bartold Jongkind (1819-1891) had het impressionistische programma al gerealiseerd vóórdat het impressionisme zijn aarzelende intrede deed. In het Haags Gemeentemuseum is nu een retrospectief van zijn werk met schilderijen, aquarellen, schetsen en prenten. Er zijn veel rivier- en zeegezichten en ook schilderijen uit zijn Parijse tijd.

Johan Barthold Jongkind tot 18 jan Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u

En verder

Negerplastieken & Moderne Meesters. Carel van Lier 1897-1945 t/m 31 jan Museum Moderne Kunst Arnhem, Utrechtseweg 87. Di-vr 10-17u, za en zo 11-17u; De kunst van het bewaren. Restauratie en conservering t/m 11 jan Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129-131, Enschede. Di-zo 11-17u; Magic Pencil. Hedendaagse Britse kinderboekillustraties t/m 4 jan in het Gemeentemuseum Helmond, Kasteelplein 1. Di-vr 10-17u, za zo 13-17u; Niek Kemps, Cross eyes t/m 17 jan Centrum Beeldende Kunst, Voorstraat 180, Dordrecht. Wo t/m za 12-17u.