Voorkeur Amsterdam

EXPOSITIE

Della Robbia

De tentoonstelling Della Robbia in het Bijbels Museum biedt een overzicht van het werk van de Della Robbia`s, een dynastie van beeldhouwers die leefden in het Florence van de vijftiende en zestiende eeuw. De stichter, Luca della Robbia (1399-1482), ontwikkelde als eerste het proces waarmee gekleurd glazuur gebruikt kon worden voor grote beelden en reliëfs van terracotta. De aantrekkelijke kleuren en de toepasbaarheid voor buitendecoraties maakten zijn werk tot een groot succes. In drie generaties produceerde het Della Robbia-atelier een grote hoeveelheid beeldhouwwerken voor kerken, kloosters en palazzi. Deze eerste overzichtstentoonstelling is samengesteld uit werk afkomstig uit Franse collecties en is in samenwerking met het Louvre georganiseerd. Bij de expositie is een speciaal programmam met workshops, cursussen, lezingen en concerten.

Della Robbia, Beelden uit de Italiaanse Renaissance. Bijbels Museum, Herengracht 366-368, Amsterdam. T/m 9 mei. Ma-za 10-17u, zon- en feestdagen 11-17u, 1 jan gesloten.

MUZIEK

Martha Argerich

De wereldberoemde Argentijnse pianiste Martha Argerich speelt in de serie `Grote Solisten' in het Concertgebouw twee pianoconcerten: het Pianoconcert nr 1 van Beethoven en het Pianoconcert in G van Ravel. Ze wordt begeleid door het Orchestra Philharmonique de Luxembourg dat o.l.v. Alexander Rabinovitsj-Barakovsky ook nog Don Juan van Strauss en La Mer van Debussy speelt.

10 dec 20u15 Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345.

THEATER

Ora et Labora

De plaggenboeren in Ora et labora zien eruit als de aardappeleters van Van Gogh. Steeds weer worden ze te grazen genomen in dit stuk van Herman Heijermans. De laatste koe en grootmoe sterft, de rijke buurman aast op het laatste `lappie' eigen grond. Arie de Mol maakt Ora et Labora met zijn eigen groep Els Inc. zoals je het bij Heijermans verwacht: stoer, expressionistisch, sterk aangezet.

4 dec Bellevue, Leidsekade 90. Inl 020-5305301/www.theaterbellevue.nl.

POP

Nickelback

How You Remind Me van hun derde cd Silver Side Up was de eerste Canadese nummer één-hit in de Verenigde Staten sinds American Woman van The Guess Who uit 1970. Ondanks de dertig tussenliggende jaren zijn er overeenkomsten genoeg tussen die twee platen: melodieuze rootsrock met een metalsausje. De experts zijn het nog niet eens over de vraag of dit nu neo- dan wel post grunge is, maar het is in ieder geval zeer gelikt.

11 dec 20u Heineken Music Hall, Arena Boulevard. Inl 0900-3001250.

FILM

Unseen Cinema

Het Filmmuseum toont compilaties van vroege Amerikaanse avant-garde films (1895-1940), die niet vaak meer te zien zijn.

Geen Brakhage en Maya Deren, maar Busby Berkely, James Sibley Watson, en Joseph Cornell, die uit een Amerikaanse B-film, East of Borneo (1931) een geheel nieuwe film wist te monteren, Rose Hobart, genoemd naar de actrice van de film.

Unseen Cinema. Vroege Amerikaanse avant-gardefilm 1893-1941. 4 dec t/m 7 jan. Filmmuseum.