Ultramodern complex in `Noord'

Amsterdam-Noord werkt aan een ultramodern sport- en evenementencomplex dat het stadsdeel ,,in één klap op de kaart moet zetten''. Met het project is een bedrag van negentig miljoen euro gemoeid.

Het financieringsplan vertoont nog een gat van tenminste 15 miljoen euro. Maar over vier jaar opent stadsdeel Noord de poorten van een multifunctioneel en ultramodern sport- en evenementencomplex, dat naadloos aansluit bij de pretenties van The Capital of Sports: de Amsterdam Dome.

Dat was gisteren de opgewekte boodschap van de drie bij het monsterproject betrokken partijen: de gemeente, de stadsdeelraad en het Finse JHC Arena Holding. Op het stadsdeelkantoor Amsterdam-Noord ondertekenden zij een intentieverklaring, die ertoe moet leiden dat volgend jaar al de eerste paal de grond ingaat van het project dat ,,Amsterdam-Noord in één keer op de kaart zet'', aldus stadsdeelvoorzitster Joke Peppels.

Om dat doel te verwezenlijken moet het stadsdeel vóór 1 oktober 2004 een sluitende begroting op tafel leggen. Pas dan verleent de gemeente haar goedkeuring. Van de vereiste 90 miljoen euro is tot dusverre 75 miljoen toegezegd. De initiatiefnemers rekenen erop de resterende 15 miljoen via subsidies bijeen te krijgen.

Het leeuwendeel (70 miljoen) komt voor rekening van JHC Arena Holding, het Finse consortium dat als exploitant van de Dome gaat optreden. Vol trots presenteerde president-directeur Harry Harkimo gisteren het ontwerp én de bestemming van het `multi-purpose venue', dat plaats moet gaan bieden aan 15.000 toeschouwers en wordt uitgerust met onder meer sauna's, skyboxen en restaurants.

De nieuwe sport- en cultuurtempel zal volgens de Finnen als onderdeel van de European Arena Association jaarlijks onderdak bieden aan 130 tot 160 evenementen, keurig verdeeld over sport en entertainment. Dat zou borg staan voor bijna 1,5 miljoen bezoekers per jaar. Wethouder Hester Maij van Sport benadrukte dat Amsterdam met de Dome, een spil in de grootscheepse renovatie van Noord, zal worden verlost van een blinde vlek. ,,Amsterdam heeft de Arena, maar daarachter zit een hele tijd niets.''

JHC Arena Holding, Europees marktleider op het gebied van exploitatie en management, beweert het meeste geavanceerde evenementengebouw van Nederland te zullen bouwen. ,,Wij zijn zonder al te veel moeite in staat om binnen een halve dag het gehele complex om te toveren, van poppodium tot een ijshockeyhal'', beweerde Harkimo op zelfverzekerde toon.

Het Finse bedrijf heeft goede ervaringen met soortgelijke multifunctionele projecten. Zowel in Helsinki (Hartwall Areena) als in Hamburg (Color Line Arena) verrees de afgelopen jaren een arena van sport en plezier. Beide sporttempels renderen zo goed dat Harkimo en de zijnen, tot voor kort vooral actief in Noordoost-Europa, nu de blik naar het Westen hebben verlegd. Amsterdam moet de eerste stad in een lange reeks worden, waar sport en entertainment hand in hand gaan. Het goed bereikbare Amsterdam-Noord, met 87.000 inwoners naar eigen zeggen `de 24ste gemeente van Nederland', is daarvoor de aangewezen lokatie.

Door zelf garant te staan voor 5 miljoen euro denkt het stadsdeelbestuur de provincie Noord-Holland, de overheid en de Europese Commissie financieel over de streep te trekken. Op steun van de gemeente hoeft Noord niet te rekenen. Wethouder Maij (CDA) was gisteren slechts aanwezig om haar verbale steun te betuigen.

Twee aangrenzende breedtesporthallen, ter vervanging van twee verouderde indooraccommodaties, moeten de kruisbestuiving met de recreatiesport op gang brengen. Ruim twee jaar geleden schaamde toenmalig wethouder van Sport, Geert Dales, zich de ogen uit zijn hoofd, toen hij een rondgang maakte langs de 22 overdekte sporthallen in Amsterdam. ,,Roemeense toestanden'', signaleerde Dales, die daarop maatregelen aankondigde.

Volgens Tom Krijns, directeur van de Stichting Topsport Amsterdam, is de stad bezig met ,,een noodzakelijke inhaalslag die door Dales is ingezet en nu door zijn opvolgster Maij wordt uitgewerkt''. Na tien jaar verscheen dit voorjaar weer eens een Topsportnota, tot opluchting van Krijns. ,,Amsterdam gaat nu eindelijk inhoud geven aan de pretenties die het al jarenlang heeft'',aldus Krijns.

Twee of drie vaste bespelers krijgt het complex. Daarbij gaan de gedachten uit naar de basketballers (Astronauts), de ijshoceyers (Bulldogs) en wellicht de volleyballers. Volgens Krijns zijn met vertegenwoordigers van twee zeer machtige Noord-Amerikaanse proforganisaties, de NBA (basketbal) en de NHL (ijshockey), al contacten gelegd. Beide koepelbonden overwegen hun succesvolle product naar Europa te exporteren, in navolging van de collega's van het American football. Dat is, althans in Amsterdam, op een mislukking uitgelopen.

Heel voorzichtig is Krijns achter de schermen aan het hengelen naar internationale toptoernooien. Een eerste kans zou het WK handbal van 2007 zijn. ,,Na vandaag staan we steeds sterker.''

    • Mark Hoogstad