Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. In Twee Vandaag komen Amerikaanse militairen aan het woord die net zijn teruggekeerd uit Irak. Ze laten zich kritisch uit over hun missie. Verder een portret van Irene Khan, secretaris-generaal van Amnesty International. Ned.2, 18.00-19.25u.

Netwerk. Netwerk besteedt aandacht aan het groenbeleggingsfonds Groen Invest Nederland. De reportage gaat in op de vraag of de beloftes van het beleggingsfonds worden waargemaakt en de rol van een gerenommeerde verzekeringsmaatschappij daarin. Ned. 1, 20.30-21.00u

Nova. Te gast is kardinaal Simonis. Verder volgde Nova vandaag Ruud Lubbers, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties, de UNHCR. Hij is in Nederland om te lobbyen voor hulp aan vluchtelingen. Ned.3, 22.20-23.10

Zembla. Afl. Haagse herrie. Kritiek van Tweede-Kamerleden op het functioneren van het parlement. Incidenten bepalen, onder druk van de media, te vaak de agenda, menen de parlementariërs. Door de Kamer snel afgedwongen maatregelen blijken later vaak niet te werken. Ned. 3, 21.15-22.00u.

CULTUUR

Miles Davis (1926-1991). Portret van jazzlegende Miles Davis. Naast zijn muzikale carrière, wordt ook zijn veel tragischer verlopen privé-leven belicht. De makers gaan onder meer in op zijn huwelijk op 17-jarige leeftijd, zijn heroïneverslaving en de vele affaires die hij er naast zijn huwelijk op na hield. Ned. 3, 23.50-01.15u.

AMUSEMENT

Help, ik word miljonair. Winnaars van de Nationale Postcode Loterij vertellen hoe het ze de afgelopen jaren is vergaan. RTL4, 21.30-22.30u.

DOCUMENTAIRE

Rwanda en de kolonel. Documentaire over de massale moordpartijen in Rwanda halverwege de jaren negentig. Volgens sommige historici heeft ex-kolonisator België die burgeroorlog mede mogelijk gemaakt door een democratie te vestigen in een land dat daar niet klaar voor was. Documentairemaker Bert Govaerts onderzoekt die aantijgingen. Canvas, 21.00-21.45u.

Fairuz, we hielden zoveel van mekaar. Documentaire over de Libanese zangeres Fairuz, die in de Arabische wereld al jarenlang vrijwel dagelijks op de radio te horen is. Met haar melancholische muziek herinnert ze aan het Libanon van vóór de burgeroorlog. Ned. 1, 23.07-12.00u.

FILM

The Pelican Brief (Alan J. Pakula, 1993, VS). Beetje warrige verfilming van bestseller van John (The Firm) Grisham door de in samenzweringen op hoog niveau gespecialiseerde vakman Pakula (All the President's Men). Studente Julia Roberts, die theorie ontwikkelde over de moord op twee rechters, wordt belaagd door alomaanwezige sluipmoordenaars. Journalist Denzel Washington schiet te hulp. Net5, 20.30-23.20u., onderbroken door reclame.

187 / One Eight Seven (Kevin Reynolds, 1997, VS). Stilistisch bravoure (ongewone perspectieven, onscherpe beelden, jump-cuts, extreem kleurgebruik) en het ritme van de trip hop van Massive Attack bepalen toon van film met Samuel L. Jackson als invalkracht op Californische high school RTL5, 20.30-22.50u., onderbroken door reclame.

Citizen X (Chris Gerolmo, 1995, VS). In Rusland gesitueerde thriller volgt overbekend stramien: geobsedeerde politieman zit op het spoor van seriemoordenaar, maar ondervindt hinder van bureaucratie. Geïnspireerde rollen van Stephen Rea als detective, Donald Sutherland als zijn cynische baas en Max von Sydow als bureaucratisch obstakel. RTL5, 22.50-0.45u.,met reclame.

Moonwalker (Colin Chivers & Jerry Kramer, 1988, VS). Door Michael Jackson zelf geschreven patchwork-deken vertoont, in clipidioom, vele hits in incomplete versie. Jackson ziet zichzelf als o.a. Christus, Superman, James Bond en een Transformer en ventileert ongearticuleerde vredesboodschappen. Morgen, SBS6, 12.00-13.25u., onderbroken door reclame.

RADIO

Kunststof. Te gast is dichter/schrijver Bart Chabot. Hij praat over zijn nieuwe dichtbundel Zand erover. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Onder meer een muzikaal portret met sessie-opnamen van Davide Balula: subtiele folktronica uit Parijs. En opera- en theaterregisseur Peter te Nuyl over het historische geluid van Nederland. 747 AM. 22.00-00.00u.

Hoeren en snoeren. Morgen, 16.00-16.45u. 747 AM. Zie Radio Vooraf.