Taakstraf om `pop in strop'

Tot een taakstraf van 60 uur voor het bedreigen van een agent ,,met een misdrijf tegen het leven gericht'' en het stelen van een koker chips, is vandaag een 21-jarige Amsterdammer veroordeeld. De politierechter veroordeelde twee minderjarige verdachten tot ieder veertig uur werkstraf. Officier van justitie C.Zijlstra had tegen de 21-jarige 128 uur geëist.

De man had in september dit jaar samen met twee minderjarige jongens van vodden een pop gemaakt en deze aan een strop om de hals aan een boom gehangen. Op de borst van de pop hadden zij een stuk karton bevestigd met daarop de tekst: `Ernest ik krijg je wel. Afzender Hamas'. Op de achterkant was een mes getekend.

Ernest is de buurtregisseur die werkzaam is bij politiebureau Meer en Vaart in Amsterdam-West. Ook was op een elektriciteitshuisje in de buurt de tekst geschreven: ,,Kippen. Ernest vuile Jood je moer. Hamas''. De chips waren gestolen bij een pompstation aan de Lelylaan. Vijf andere Marokkaanse jongeren hadden de agent in burger die de verdachte toen vasthield bedreigd.

De verdachte, eerder veroordeeld wegens diefstal van bromfietsen, vond de eis van 128 uur taakstraf veel te hoog. Het was maar een grapje geweest, zei hij vanmorgen op de zitting. De jongens hadden zich verveeld. Hij kende de buurtregisseur niet eens, zei B.O.

Later had de verdachte wel verhalen over hem gehoord. De buurtregisseur zou ,,te veel'' bekeuringen hebben gegeven. De verdachte had zich naar eigen zeggen niet gerealiseerd dat de buurtregisseur de bedreigingen serieus zou nemen. Het was al de tweede keer dat er in de buurt een pop met de naam van de buurtregisseur was opgehangen.

B.O. verdient met werk in een magazijn circa 700 euro in de maand. De zaak tegen zijn twee minderjarige medeverdachten is achter gesloten deuren gehouden.