Smokkel mensen in het Noorden

In Friesland en Groningen zijn vorige week vijf mensen aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Ze hebben, zegt justitie in Leeuwarden, vanaf midden jaren negentig tot nu honderden mensen uit Wit-Rusland en Oekraïne naar Nederland gesmokkeld. Volgens justitie betreft het zelfs ,,mogelijk duizenden mensen, onder wie ook kinderen''.

Van de vijf verdachten is er één afkomstig uit de provincie Groningen (een 42-jarige vrouw) en vier komen uit Friesland. Twee mannen (25 en 50) en een vrouw (53) komen uit de gemeente Smallingerland, de hoofdverdachte is een 58-jarige zakenman uit Joure. Hij diende bij de Nederlandse ambassade in Warchau valse aanvragen voor visa in voor de mensen. De zaak kwam begin dit jaar aan het rollen, toen de ambassade argwaan kreeg, omdat steeds dezelfde man visa aanvroeg en hij bovendien steeds dezelfde plaats van bestemming van de mensen invulde.

De Jouster beloofde de Wit-Russen en Oekraïners werk en onderkomen in Friesland. Bij aankomst bleek vaak een hotel voor een nacht geregeld te zijn. Daarna klopten veel mensen aan bij een asielzoekerscentrum.

Bij de aanhouding werkte de regiopolitie Friesland nauw samen met de Nederlandse ambassade in Warschau, die optreedt namens Oekraïne en Wit-Rusland, waar geen Nederlandse ambassades zijn. De verdachten handelden volgens het OM in Leeuwarden uit winstbejag. De bedragen die worden genoemd zijn tussen de 100 en 150 euro per persoon. Het zou om enkele honderdduizenden euro's gaan. Het OM wil dat de man het geld terugbetaalt en zal hiertoe bij de rechter een verzoek indienen. De Jouster zit nog vast, zijn voorarrest werd gisteren met 30 dagen verlengd door de rechter-commissaris. De vier anderen zijn verhoord en daarna vrijgelaten. Op mensensmokkel staat een celstraf van acht jaar. Het OM sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Een groot deel van de binnengesmokkelde mensen is volgens het OM mogelijk al teruggegaan naar hun eigen land. Ongeveer twintig mensen vroegen asiel aan en zijn in afwachting van een beslissing. Twintig anderen zijn het land uitgezet.