Sint lijdt niet onder de recessie

Het sinterklaasfeest lijdt dit jaar niet onder de economische malaise. Sterker nog, de goedheiligman is populairder dan ooit tevoren. Drie op de vijf Nederlanders viert sinterklaas, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van TNS NIPO.

Het onderzoeksbureau voert sinds 1995 elk jaar een sinterklaasonderzoek uit. Nog niet eerder vierden zoveel mensen het feest op 5 december. Vooral bij gezinnen met kinderen onder de twaalf jaar is het op sinterklaasavond feest. Ruim vier op de vijf gezinnen vieren de verjaardag van de sint met cadeautjes.

De kosten die gezinnen uittrekken voor `het heerlijk avondje' liggen wel wat lager dan vorig jaar. Het bedrag per huishouden is naar schatting gemiddeld 120 euro tegen 135 euro in 2002. Ter compensatie maken Nederlanders dit keer wel meer surprises, 37 procent tegen 28 procent vorig jaar. Ook voorziet meer dan de helft van de Nederlanders het cadeau van een gedicht.

`Zie ginds komt de stoomboot' blijft veruit het meest populaire sinterklaaslied. Bijna een kwart van de duizend ondervraagden noemt dit zijn of haar favoriet. Op de tweede plaats staan gezamenlijk `Zie de maan schijnt door de bomen' en `Hoor de wind waait door de bomen'.

De chocoladeletter is het meest populaire snoepgoed, gevolgd door de banketstaaf en de peper- en kruidnoot.

Overigens laat ruim de helft van de ondervraagden weten regelmatig moeite te hebben met het vinden van de juiste chocoladeletter. Vooral de M, J en R ontbreken nog al eens in de schappen.

Sinterklaas wint het nog altijd van de kerstman, blijkt uit het onderzoek. Hoewel meer dan de helft van de Nederlanders Kerstmis met cadeautjes viert, legt de kindervriend op de arrenslee het nog altijd af tegen de goedheiligman.