Ryanair vliegt van Eindhoven naar Gerona

Luchtvaartmaatschappij Ryanair opent in februari 2004 een nieuwe verbinding tussen Eindhoven en Gerona, bij Barcelona. Ryanair stopt in januari met de vluchten tussen Maastricht en Londen Stansted.

Ryanair had al twee dagelijkse retourvluchten tussen Eindhoven en Stansted en voegt daar vanaf 5 februari een retourvlucht naar Gerona aan toe. Ryanair noemt de bestemming Barcelona-Gerona, maar de feitelijke luchthaven is zo'n 100 kilometer van Barcelona vandaan.

De verbinding van Stansted met Maastricht wordt opgeheven, wegens tegenvallende resultaten. De Ierse prijsvechter trekt zich ook terug van acht andere routes.

Ryanair opende de route tussen Maastricht en Stansted eind april met een dagelijkse retourvlucht, maar de passagiersaantallen bleven beneden de verwachting. Ook tussen Groningen en Stansted zette Ryanair een dagelijkse verbinding op, terwijl de frequentie tussen Eindhoven en Stansted werd verhoogd van één vlucht per dag (sinds april 2002) naar twee. Dat het doek valt voor Maastricht (Maastricht Aachen Airport) komt doordat de Ryanair-vluchten vanaf Eindhoven en Niederrhein, vlak over de grens bij Nijmegen al zoveel passagiers absorberen dat zij de `catchment area' voor Maastricht beperken.

De directeur van Maastricht Aachen Airport, Jan Tindemans, zei gisteren het vertrek van Ryanair te betreuren. De luchthaven is in onderhandeling met andere `low cost' maatschappijen, aldus Tindemans. Hoewel Ryanair de verbinding met Groningen openhoudt is het maar zeer de vraag of de regio Noord-Nederland op termijn wel genoeg passagiers oplevert.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers (april tot en met september) waarschuwde Ryanair vorige maand al dat het bedrijf zich zou terugtrekken van luchthavens die te weinig passagiers opleveren. De lagekostenmaatschappij zegt break-even te draaien bij een bezettingsgraad van 52 procent, maar het streven is meer dan 70 procent van de stoelen te verkopen. ,,Zo niet, dan spreken we van underperformers'', zo zei woordvoerder Paul Fitzsimmons in Dublin. Op sommige dagen zat het toestel tussen Stansted en Maastricht maar voor een derde vol. Daarom heeft Ryanair besloten per 14 januari 2004 de route op te heffen. Daarnaast verdwijnen vier Scandinavische routes, twee tussen Stansted en Franse steden en twee in België (Oostende- Stansted en Charleroi-Liverpool). Ryanair opent per 15 januari negen nieuwe routes: 4 vanuit Londen en vijf uit Charleroi, Stockholm en Frankfurt-Hahn.